Hlavní obsah

Zlínskou interní kliniku čeká rekonstrukce za 500 miliónů Kč 

– ZLÍN

Budovu interní kliniky Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně čeká zásadní rekonstrukce. Objekt je podle odborníků již nevyhovující, navíc se počítá s tím, že zde vznikne centrální příjem pacientů, které nyní přijímají jednotlivá oddělení zvlášť.

Článek

"Investice si předběžně vyžádá více než 500 miliónu korun," řekl krajský radní za zdravotnictví Bronislav Fuksa. "Letos chceme zpracovat část studie tak, abychom mohli požádat i o dotace z cizích zdrojů, například z EU nebo jinde. Příští rok by měl být hotový celý projekt, vyhlášeno výběrové řízení a pokud vše půjde dobře, začne se už stavět," popsal Fuksa.

Budova interní kliniky by se tak měla stát "srdcem" areálu nemocnice, a tím i nejdůležitějším pavilonem. Samotná stavba by podle něj neměla trvat déle než dva roky.

Baťova univerzita chystá zdravotnickou fakultu

Kromě centrálního příjmu by zde měly vzniknout například přednášecí a výukové sály. Prostory budou sloužit nejen lékařům a dalšímu zdravotnického personálu ale i studentům zlínské Univerzity Tomáše Bati, která již nyní řadu zdravotnických oborů nabízí. V budoucnu by navíc chtěla zřídit i samostatnou zdravotnickou fakultu.

V areálu Baťovy nemocnice nyní panuje čilý stavební ruch. Buduje se zde totiž onkologické centrum a krajské středisko zdravotnické záchranné služby. Náklady na onkologické centrum činí 330 miliónů korun. Zlínský kraj je jediný v republice, který nemá alespoň jedno komplexně vybavené onkologické centrum a pacienti musejí za léčbou dojíždět. Menší onkologické pracoviště je v Holešově na Kroměřížsku, nejbližší kompletně vybavené ale až v Brně a Olomouci.

Letos by mělo být dokončeno také krajské středisko zdravotnické záchranné služby. Stavba si vyžádá zhruba 80 miliónů korun. Objekt bude využívat více než 100 pracovníků, mimo jiné zde bude centralizované operační středisko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám