Hlavní obsah

Žinkovský zámek se změní v luxusní hotel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽINKOVY

Romantickou památku čeká renesance, v obnoveném parku mají korzovat lázeňští i kongresoví hosté. Léta spící a pomalu pustnoucí romantický zámek v Žinkovech čeká proměna v luxusní hotel. Vyplývá to z výsledků studie na využití objektu, kterou představila společnost Crown Estates, která pohádkově vyhlížející nemovitost na jižním Plzeňsku vlastní.

Foto: Novinky

Žinkovský zámek

Článek

„Zámek bude využitý jako hotel lázeňského a kongresového typu, hostům nabídne klidné prostředí s možností regenerace,“ řekl Právu zástupce investora, který si nepřál zveřejnit své jméno.

„Zámek bude využitý jako hotel lázeňského a kongresového typu, hostům nabídne klidné prostředí s možností regenerace,“ řekl Právu zástupce investora, který si nepřál zveřejnit své jméno. Záměr mimo jiné počítá s podzemním krytým bazénem či s obnovou bungalovů, koupaliště a půjčovny lodiček na žinkovském rybníce.

„Zámek bude využitý jako hotel lázeňského a kongresového typu, hostům nabídne klidné prostředí s možností regenerace,“ řekl Právu zástupce investora, který si nepřál zveřejnit své jméno. Záměr mimo jiné počítá s podzemním krytým bazénem či s obnovou bungalovů, koupaliště a půjčovny lodiček na žinkovském rybníce. „Chceme, aby zámek sloužil také veřejnosti. Hodláme například zpřístupnit zdejší kapli,“ dodal zmíněný zdroj. V parku by šly pořádat kulturní akce.

Plány realitou do pěti let

Plány by se měly stát realitou do pěti let. „Máme hotový detailní stavebně-historický průzkum. Ještě v tomto roce začne oprava střechy,“ uvedl zdroj.

Celkové náklady zatím vyčíslené nejsou. Součástí areálu je i čtrnáctihektarový park – i ten má projít komplexní obnovou, má zde vyrůst anglická a francouzská zahrada.

„Věřím, že to všechno vyjde. Snad by nevěnovali tolik energie nadarmo,“ sdělil žinkovský starosta Jiří Pomahač (NK). „Mohlo by zde vzniknout až šest desítek nových pracovních míst a rozvoj turistiky přinese obci i celému regionu další následné efekty. Jestli někdo třeba váhal s otevřením cukrárny, po zprovoznění zámku už čekat nebude,“ podotkl starosta.

Pod karibskou vlajkou

Bývalá tvrz nad žinkovským rybníkem dostala novogotickou podobu koncem 19. století. V roce 1916 objekt koupil Karel Škoda, syn zakladatele Škodovky Emila Škody, který jej vlastnil až do konce druhé světové války.

Pak zámek převzaly odbory a udělaly z něj zotavovnu. V devadesátých letech jej odboráři prodali za pouhých čtyřicet miliónů korun.

Teď je majitelem zámku v Čechách registrovaná firma Crown Estates, která měla anglického vlastníka.

Loni na jaře se ale stala jejím jediným podílníkem společnost Zamek Zinkovy, registrovaná na karibských Malých Antilách, konkrétně v konstituční monarchii Svatý Kryštof a Nevis. Všichni tři jednatelé jsou občané Lichtenštejnského knížectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám