Hlavní obsah

U Černé Matky boží bude místo knihkupectví obchod s oblečením

Právo, Karolína Kudynová

V kubistickém Domě U Černé Matky boží v Celetné ulici budou brzy otevřeny nové obchody. V přízemí a suterénu tak knihkupectví a prodejnu map nahradí nová prodejna luxusní konfekce. Poté, co provozovatel knihkupectví kvůli vysokému nájemnému vloni odešel, vybralo ministerstvo kultury ve výběrovém řízení nového nájemce.

Foto: Karolína Kudynová, Právo

U Černé Matky boží bude obchod s oblečením.

Článek

Prostory ministerstvo pronajalo na osm let. Mestra House tady bude provozovat obchod Debenhams. Jeden už má v centru na Václavském náměstí.

Obchod s oblečením nebude znevažovat objekt

Ministerstvo kultury dům spravuje prostřednictvím Státního fondu kultury. Soutěž na toto místo vypsalo již vloni v dubnu a delší dobu hledalo vhodného nájemce. „Fond kultury při vyhodnocování došlých nabídek měl společně s Národní galerií na zřeteli nejen výběr finančně stabilního partnera, který bude garantovat bezproblémový pronájem prostor včetně příslušných plateb, ale i činnost, která nebude svým zaměřením ohrožovat ani znevažovat prostor tohoto cenného objektu."

Nabídka firmy Mestra House se, při zvážení všech okolností, umístila na prvním místě v pořadí nabídek,“ uvedla mluvčí ministerstva Marcela Žižková s tím, že je ve smlouvě uvedena možnost uplatnit od roku 2009 valorizaci nájemného. „Celetná ulice je atraktivní lokalita, máme zákazníkům co nabídnout, a proto jsme do výběrového řízení šli,“ uvedl společník Mestra House Jan Straka. Obchod se otevře během měsíce.

Nájemce vybuduje systém vzduchotechniky

„Na přechodné období bude v prodejně Debenhams užší sortiment, zboží se totiž objednává s předstihem až osmi měsíců, a informaci o tom, že jsme ve výběrovém řízení uspěli, jsme měli potvrzenou až na podzim. Od září pak zákazníci budou mít celý sortiment oblečení a doplňků, který firma nabízí,“ doplnil Straka. Prostory upravila firma na své náklady. „Zároveň v celém objektu vybuduje systém vzduchotechniky, centrální jednotku a připojení do vyšších pater, kde sídlí Národní galerie a její prodejna,“ uvedla mluvčí Žižková.

Instalace vzduchotechniky je nezbytná pro to, aby Národní galerie nemusela v nejvyšší turistické sezóně stěhovat kubistické sbírky z nevyhovujících prostor, které jsou ve vyšších patrech.

Nový nájemce zaplatí za čtvrtletí 960 tisíc korun. Původní knihkupec platil za pronájem asi 300 metrů čtverečních, 85 v přízemí a 215 v suterénu, asi 250 tisíc korun.

K rekonstrukci byl nutný souhlas památkářů. Významnou kulturní památku dokončil architekt Josef Gočár v roce 1912. Po druhé světové válce v objektu, který byl postaven jako obchodní dům, sídlil podnik Výstavnictví. Po rekonstrukci zde působilo od roku 1994 České muzeum výtvarných umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám