Hlavní obsah

Bohumín pokračuje v likvidaci ghett

Právo, Radim Kijonka
BOHUMÍN

Bohumín na Karvinsku bude v letošním roce pokračovat v likvidování problémových ghett, která hyzdí tvář města. Z další vytipované lokality – v ulici Petra Cingra, kde mají lidé obavy večer projít – vystěhují jejich nájemníky.

Článek

Většinou značně poničené obytné domy nabídnou soukromým investorům, aby je zrekonstruovali na nové byty. Samotní obyvatelé ghett přesun do jiných bytů vítají.

Všichni chtějí za lepším

„Všichni odtud chtějí pryč, ty podmínky jsou tady hrozné,“ vylíčil situaci jeden z obyvatel ghetta v ulici Petra Cingra. Další z jeho dlouhodobých obyvatelek je již připravena na stěhování. „Už jsme od města dostali náhradní byt. Tady jsme neměli ani koupelnu, pokoje pro nás s našimi dětmi byly strašně malé,“ konstatovala asi čtyřicetiletá Anna.

Její sousedka na přidělení nového bytu teprve čeká. „Dneska jsem byla na městě, ale řekli mi, že ještě pro nás nic nemají. Do horšího bytu, než máme tady, určitě nepůjdeme. S tím ať nepočítají. Chceme byt první kategorie,“ konstatovala rezolutně. Městští zastupitelé schválili záměr prodat domy v ulici Petra Cingra na svém posledním loňském jednání. „Jeden z objektů je již dnes úplně prázdný, další bude zcela prázdný v letošním roce,“ sdělila mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Nulová tolerance

Nabídnou je soukromým investorům, kteří je budou moci získat s podmínkou, že je přestaví na byty první kategorie. „Po kauze hotelového domu se v Bohumíně rozjel program nulové tolerance k překračování zákonů a předpisů, které se týkají například kriminality, hluku či znečišťování města. Město už neobsazuje volné byty čtvrté kategorie a chce je nechat zrekonstruovat na byty první kategorie,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Balcarová.Podle ní by měly ze současných problémových míst vzniknout kvalitní adresy k bydlení.

„V současné době má město třiadevadesát volných bytů v problémových lokalitách. Další lokalita, která se po hotelovém domě dočká proměny, je právě ulice Petra Cingra. Vyrůst by zde měly nadstandardní byty,“ přiblížila Balcarová. Na možnost nechat rekonstrukci domů soukromým investorům přivedl město vážný zájemce o odkoupení těchto objektů.

„Členění a velikost bytů si určí soukromý investor, který domy koupí, stejně jako jejich cenu. Minimální kupní cenu za domy určí znalecký posudek. Veřejná nabídka už byla zveřejněna a obsahuje řadu podmínek, které bude muset případný investor splnit. Jednou z nich je, aby domy byly opět zrekonstruovány na bydlení,“ doplnila Balcarová. O prodeji domů soukromému investorovi rozhodnou zastupitelé v první polovině letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám