Hlavní obsah

Kutnohorská radnice opraví audienční síň Vlašského dvora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUTNÁ HORA

Kutnohorská radnice zahájí na začátku příštího roku rekonstrukci nástěnných maleb a malovaného stropu v královské audienční síni Vlašského dvora. Reprezentační sál vznikl při přestavbě bývalé královské rezidence kolem roku 1400. Jeho oprava částečně omezí turistické prohlídky i pořádání svateb, řekl místostarosta Václav Vančura.

Článek

Oprava audienční síně bude stát téměř čtyři milióny korun a z velké části by ji měla uhradit dotace ministerstva kultury. Odborná firma zahájí práce 2. ledna restaurováním malovaného stropu. Skončit by měly do 28. března. Další etapa, při níž přijdou na řadu nástěnné malby, se uskuteční pravděpodobně v druhé polovině roku. Sál slouží jako obřadní síň.

Kvůli jeho rekonstrukci radnice vyhlásila na leden a únor jen dva termíny svatebních obřadů. "Dělali jsme si rozbor a první tři měsíce je svateb nejmíň. Stejná je situace v listopadu a prosinci, kdy se zřejmě uskuteční druhá etapa oprav," dodal místostarosta. Svatebčané se podle něj obávat nemusí, protože v době svateb lešení i řemeslníci z obřadní síně zmizí. Audienční sál byl v 15. století místem významných historických událostí.

Připomínají je velké nástěnné malby z roku 1900. Jeden obraz představuje kutnohorský sněm z 27. května 1471, který zvolil českým králem Vladislava Jagellonského. Další obraz připomíná vydání Dekretu kutnohorského z 18. ledna 1409, kterým bylo změněno zastoupení národů ve všech orgánech Univerzity Karlovy.

V síni je také dřevěný znak Kutné Hory, který vznikl kolem roku 1490. Součástí vybavení je konšelská lavice pocházející z původní radnice, která vyhořela v srpnu 1770. Lavice ve tvaru truhly má překlopné opěradlo - když konšelé se starostou nesouhlasili, opěradlo otočili a sedli si k němu zády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám