Hlavní obsah

Nemocnice v Plané je konečně prodaná

Právo, Novinky, Jindra Pašková
PLANÁ

Pražská společnost FFUS doplatila k pětimiliónové záloze zbývajících 35 miliónů korun a plánská nemocnice je konečně prodaná. Peníze odešly na účet minulý pátek, společnost doložila platbu potvrzením z banky. V pořadí sedmý pokus tak završil téměř dvacetiměsíční snahu o prodej rozsáhlého majetku.

Článek

„Pokud dnes budou peníze skutečně na účtu, domluvíme se na podpisu smlouvy, podáme návrh na zapsání do katastru nemovitostí a začneme s převodem,“ informoval správce konkurzní podstaty Jan Špelina. „Ideální by to bylo stihnout k 1. lednu. Společnost má majetek zkontrolovaný, jde jen o vyřízení převodu energií,“ dodal.

FFUS, za níž stojí realitní a dražební společnost Bussmark, podniká v oblasti pronájmu nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

Nemocnice v Plané na Tachovsku zkrachovala v roce 2002 a do konkurzu se dostala o dva roky později. Do tříhektarového areálu patří nejstarší budova bývalé interny z roku 1909, laboratoře, dvě kotelny, garáže, pitevna a márnice, objekt bývalého dětského oddělení a především moderní, plně vybavený pavilón za 350 miliónů korun, zprovozněný v roce 1999, se čtyřmi operačními sály, laboratořemi, rentgenem, oddělením multi JIP, sterilizací, chirurgií a odbornými ambulancemi.

Právě ten by nejlépe vyhověl znovuvzkříšení zdravotnického zařízení, v jehož smyslu se kupující vyjádřil už při nabídkovém řízení. „Mluvili o možné obnově nemocnice, ale jen v omezeném rozsahu,“ upřesnil správce. Pro občany Tachovska, na jehož území nemocnice pět let chybí, by to byl ten nejhezčí dárek k Vánocům.

V areálu zatím zůstávají odborné ambulance tachovské polikliniky a dětský domov. Žádný z nájmů do této doby nebyl vypovězen. O objekt, v němž domov sídlí, má zájem jeho zřizovatel – Plzeňský kraj. Zůstává zatím i šestice zaměstnanců prodaného zařízení. Nemocnice je zatížena pohledávkami věřitelů ve výši necelých 48 miliónů korun.

Nejvíc, 16 miliónů korun, dluží lékárenskému velkoobchodu Phoenix, dluh u několika dalších subjektů dosahuje dvou až tří miliónů. Možným věřitelem, o kterém teprve rozhodne soud, je Plzeňský kraj. Ten by v případě úspěchu uplatňoval pohledávku ve výši prodejní ceny.

Reklama

Související témata:

Související články

Planá: Zkrachovalá nemocnice již prodána

V Plané na Tachovsku došlo k prodeji nemocnice. Novým majitelem tototo zkrachovalého zdravotnického zařízení se stala firma FFUS. Ta zde plánuje po pěti letech...

Výběr článků

Načítám