Hlavní obsah

Písek neprodá byt odpůrci kácení kaštanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÍSEK

Zastupitelstvo Písku neschválilo odprodej městského bytu Martinu Zborníkovi, který několik let protestuje proti kácení kaštanů na Bakalářích. Zborník to považuje za politickou šikanu, protože další zhruba stovce žadatelů zastupitelé převedení bytu bez problémů schválili.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Kaštany v Písku se začaly kácet v pondělí. Ilustrační foto.

Článek

Podle zástupců města je ale politický motiv nesmyslný, protože zastupitelstvo nepřijalo žádné usnesení. „Je tu 27 zastupitelů a ti tak rozhodli. Jedna zastupitelka podala návrh, aby mu byt nebyl přidělen. Její návrh nebyl přijat. Pak tu byla možnost mu byt odprodat, ale na žádné možnosti se zastupitelé nedohodli,“ řekla mluvčí radnice Jindřiška Váverková.

Podle Zborníka je rozhodnutí zastupitelstva prvním v historii města, kdy z politických důvodů zamítlo odprodej bytu. Zdůraznil, že bytů se v Písku už prodaly tisíce. „Můžu si znova požádat, ale samozřejmě je to politické rozhodnutí a možnost šikany se bude opakovat. Za to že jsem si dovolil říct něco, co se zastupitelům nelíbí,“ řekl Zborník. Na příští čtvrtek chce svolat veřejné shromáždění, na němž chce protestovat proti zvůli zastupitelů.

Podle vedoucí Domovní a bytové správy Zdeňky Řezáčové je bytová politika Písku odlišná od okolních měst. Město byty nikdy neodprodávalo hromadně a nájemníkům je nenabízí, zájemci naopak sami musí o odprodej bytu radnici požádat. Zamítnutí přidělení bytu přitom není ojedinělé. „Stávají se takové případy,“ podotkla Řezáčová. Někdy je motivem například soudní spor, který zájemce o koupi bytu s městem vede.

Stromy jsou ve špatném stavu, tvrdí město

Dvacet kaštanů na Bakalářích začal Písek kácet v pondělí. Stromy jsou podle města ve špatném stavu a po rekonstrukci celého prostoru je mají nahradit nové. S kácením nesouhlasí někteří obyvatelé města, podle nichž je kácení kaštanů nezákonné. Město ale toto tvrzení odmítá, stížnost sdružení Lípa 2000 také v létě zamítl Nejvyšší správní soud.

Zborník organizoval kvůli kaštanům na Bakalářích několik jednání. Zdůraznil, že město odpůrcům kácení slibovalo veřejné projednání věci, ale slib nedodrželo. Podle vedení města se ale veřejná diskuse o problému stromů na Bakalářích vedla několik měsíců. Lidé, kteří s kácením nesouhlasili, také podle radnice nepředložili žádný návrh zastupitelstvu, ani nezorganizovali například referendum, v němž by občané sami mohli rozhodnout o osudu stromů.

Zastupitelé o kácení stromů rozhodli loni 26. ledna. Žádost o pokácení pak schválil odbor životního prostředí, proti rozhodnutí se ale odvolalo sdružení Lípa 2000.

O pokácení dvou desítek kaštanů následně rozhodl krajský úřad. Sdružení Lípa 2000 pak podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Soud ji ale letos v říjnu zamítl jako nedůvodnou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám