Hlavní obsah

Dlužníci z Prahy 10 si nebudou moci koupit byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé, kteří dluží na nájemném si nebudou moci koupit byty od městské části Praha 10. Jde asi o tři sta občanů, pokud by stáli o koupi svého obydlí, museli by zaplatit i již promlčené dluhy. Informoval o tom místostarosta Bohumil Zoufalík.

Článek

Radnice využívá toho, že privatizace není nároková složka a staré dluhy si nechává zaplatit, přes soud by ale od dlužníků peníze nevymohla. Zájemci o byt měli své dluhy splatit do konce listopadu. Radnici se podařilo vybrat částku zhruba osm miliónů korun. S úředníky jednalo zhruba 900 nájemníků.

Radní ale chtějí dát ještě šanci dlužníkům, kteří mají dluh do výše jednoho nájmu. Tuto částku by žadatelé měli splatit při koupi bytů. Za větší byt platí lidé podle Zoufalíka zhruba 400 tisíc korun.

Další skupinou jsou byty, kde dluhy nechali nájemníci, kteří tam už nebydlí. "Tam ještě posuzujeme, jak se do toho bytu nový nájemce dostal," dodal starosta Vladislav Lipovský. Je možné, že po přezkoumání radnice nějaké další nájemníky z privatizace vyloučí.

Podle Lipovského většina dlužníků jsou lidé, kteří jsou schopni platit nájemné, ale nejsou ochotni. Dluhy na nájemném se v Praze 10 vyšplhaly na 80 miliónů korun. " Týdně také úřad vykoná až čtyři exekuce na neplatičích. Radnice dlužníky eviduje, nabízí jim splátkové kalendáře i přestěhování do menšího bytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám