Hlavní obsah

Poslanci přidali 2,8 miliardy na opravy paneláků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v pátek odsouhlasili navýšení podpory rekonstrukce panelových domů o 2,8 miliardy korun. Státní fond rozvoje bydlení by tak měl mít v programu Panel celkem k dispozici 4,3 miliardy korun. Fond letos obdržel víc žádostí o podporu, než mohl uspokojit. Peníze získá přesunem z rezerv.

Článek

Fond bydlení se letos potýká s nedostatkem peněz, proto už musel letos zastavit přijímání dalších žádostí o podporu v tomto programu. Pro příští rok vláda navrhuje na program Panel 1,5 miliardy korun, o další peníze ministerstvo pro místní rozvoj již žádat nemůže.

Z programu Panel poskytuje fond dotace právnickým a fyzickým osobám k úroků z úvěrů poskytnutých na opravy, modernizace a rekonstrukce panelových domů. "Jedná se úrokovou dotaci, to znamená, že stát napomáhá vlastníkům, bytovým družstvům, společenství vlastníků, obcím se splácením úvěrů, které si pro tento účel tito vlastníci berou," poznamenal zpravodaj k návrhu poslanec Tomáš Kvapil (KDU-ČSL).

V letech 2001 až 2006 se díky tomuto programu podařilo opravit téměř 75 000 bytů. Dalších 100 miliónů korun by měl dostat fond na užší program, ze kterého poskytuje dotace vlastníkům domů na odstranění havarijních stavů.

Fond pomůže Novosedům

Další změnou v rozpočtu fondu je pomoc obci Novosedly na Břeclavsku, která letos v dubnu požádala o pomoc určenou obcím postiženým povodněmi. Fond by jí měl pomoci částkou 135 000 korun. Tato obec stále nemá vybudovanou protipovodňovou hráz.

"Kdyby přišla stejná voda, musíme se spolehnout na primitivní hráz," řekl letos v srpnu tamní starosta František Trefilík. Novosedelší hráz navršili v roce 2002 a po povodních zase rozebrali v naději, že se vybuduje skutečné protipovodňové opatření. Čekali ale marně, a tak ji loni, když se na ves znova valila rozvodněná Dyje, nasypali znova.

Reklama

Související témata:

Související články

Rekonstrukce panelákového bytu

Nápaditost a trpělivost byly základními pilíři při zásadní proměně interiéru už lehce vybydleného bytu v panelovém domě na jinak příjemném sídlišti...

Regenerace panelového domu podle pravidel

Panelové domy mohou získat hezčí tvář. Jejich regenerace je téma, které zajímá mnoho lidí. Mnohdy posmívané či kritizované paneláky patří totiž stále...

Výběr článků

Načítám