Hlavní obsah

V Železné Rudě se má o zvýšení nájmu hlasovat znovu

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽELEZNÁ RUDA

Nesrovnalosti související s vyjádřením zastupitelů na veřejném jednání řeší v Železné Rudě na Klatovsku. Zakopaný pes je v hlasování o zvýšení nájemného. To chce město zvednout u nájemních bytů, přestože pro změnu ceny byla údajně menšina z hlasujících.

Článek

Ke zdražování se vyjádřilo na říjnovém zasedání všech 13 zastupitelů. O jediný hlas tehdy neprošlo. Shoduje se na tom několik oslovených představitelů města. „Ihned po hlasování jsem se zeptal zapisovatelky na výsledek. Řekla, že pro bylo 6 zastupitelů, tudíž zvýšení neprošlo,“ řekl Právu Karel Markel (NK).

Realita je ale jiná. Nájemné má být o 15 % vyšší. Z usnesení vyplývá, že zdražení prošlo počtem sedmi hlasů. Takovou informaci dostali nájemci městských bytů. Zastupitelé jsou v rozpacích. Domnívají se, že vedení radnice nejedná fér. Na radnici navíc nefunguje kontrolní výbor, kterému šéfoval Václav Mach (KSČM). Před třemi měsíci odstoupil. K němu se přidali další dva z 5členného výboru.

„Sám jsem lidem řekl, že se nájem zvyšovat nebude. Teď si připadám hloupě,“ vyjádřil se Robert Rödig (NK). Přidávají se k němu Václav Mach (KSČM) a také Karel Markel. Dopis od města dostal jako nájemce městského bytu i on.

Želízkem v ohni v kauze hlasování o zvýšení nájemného je hlas Jaroslava Fischera (Volba pro město). V zápisu je uveden na posledním místě s hlasem pro. On sám se dnes vyjadřuje se smíšenými pocity: „Jsem přesvědčen, že jsem nebyl pro zvýšení ceny. I když původně jsem tak hlasovat chtěl, ale rozmyslel jsem si to. Pak bylo řečeno, že zvýšení neprošlo,“ řekl Právu.

Pochybnosti ale má. „S odstupem půldruhého měsíce se těžko něco prokazuje, když chybí záznamové a hlasovací zařízení. Starostovi jsem řekl, že jsem pro nehlasoval,“ dodal. Jako ostatní chce proto záležitost vyjasnit.

„Usnesení je opřené o zápis, ale nebudu se nechávat vydírat. Abych všem pochybnostem učinil zadost, dám na zastupitelstvu návrh k revokaci,“ komentoval situaci starosta Michal Šnebergr (ODS). „Nebude to z důvodu, že bych si nebyl jistý, ale kvůli vztahům,“ dodal.

Zdražení je podle zastupitelů zanedbatelnou položkou do rozpočtu, už proto, že město se rozhodlo privatizovat 30 bytů v bytovkách. Poté by se zdražení týkalo jen bytů sociálních.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám