Hlavní obsah

V kostele sv. Michala bude zřejmě nákupní centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kostel svatého Michala v centru Prahy se zřejmě stane chrámem nakupování. Luxusní obchodní centrum zde totiž plánuje zřídit jeho majitel a pražští památkáři zatím proti jeho záměru nic nenamítají.

Článek

Studii úprav kostela už má magistrát, bude ale dlouho trvat, než se případně začne opuštěný objekt znovu přestavovat. Majitel objektu přitom loni veřejně prezentoval, že by v kostele mělo ve spolupráci s českými sbírkovými institucemi vzniknout muzeum českého skla.

Přestavbu interiéru na nákupní galerii připravuje vídeňský ateliér Wehdorn Architekten. Jeho prvotní studii v úterý posuzovala památková rada Národního památkového ústavu (NPÚ).

Podle ředitele pražské pobočky Národního památkového ústavu Michaela Zachaře bude rand požadovat stavebně historický průzkum, aktuální stav statiky objektu. Musí být také jasno v otázce kosterních pozůstatků, je třeba upřesnit rozsah archeologického terénu i rozsah jeho prezentace.

Zachař také uvedl, že studie směřuje i k odstranění železobetonové konstrukce, která se do objektu dostala při první přestavbě v 90. letech a která patřila k odborníky kritizovaným zásahům. Ze studie je ale podle Zachaře patrná snaha o nápravu škod.

Kritizovanou přestavbu kostela v 90. letech provedl týž vlastník, který objekt tehdy pronajímal; dnes mu patří.

Místo sporů 

Jerry Nowikovsky, který kostel získal v roce 2005, o něj usiloval již počátkem 90. let. Nabízel 40 miliónů korun. Poté ho jeho firma získala v dražbě, kterou soud prohlásil za neplatnou. Záhy Nowikovski kostel získal na 30 let do pronájmu - za velmi kritizovanou, podle odborníků nízkou cenu. Za kostel zaplatil 46 milionů korun; podle kritiků je jeho odhadní cena čtyřikrát vyšší.

Proti prodeji kostela během minulých měsíců uspořádali 12 veřejných protestů studenti uměnovědných oborů vysokých škol. Přestavbu kostela z 90. let kritizovali četní odborníci, sv. Michal byl jako špatný příklad rekonstrukce památky zmiňován i na mezinárodní platformě. Spory byly i kolem nepietního zacházení s kosterními pozůstatky nalezenými v kostele.

Nevládní protikorupční organizace i další subjekty zase upozorňovaly na provázanost společností, ve kterých Nowikovsky figuroval, na tehdejší vysoce postavené pracovníky ministerstva kultury, na druhé straně na firmy prošetřované kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám