Hlavní obsah

Žatec prodá ubytovnu pro neplatiče

Právo, Novinky, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽATEC

Žatečtí radní rozhodli, že město prodá objekt v Čeradické ulici, který dlouho sloužil jako ubytovna pro neplatiče. Město koupilo ubytovnu v Čeradické ulici od Zemědělských staveb v roce 2000 za 910 tisíc korun a za dva milióny korun ji přestavělo na byty nejnižší kategorie pro sociálně nepřizpůsobivé občany.

Článek

Letos v létě radnice vystěhovala tamní obyvatele, neboť romské rodiny dlužily městu přes milión korun na nájemném a službách. Uvnitř i kolem budovy navíc udělaly velký nepořádek. "Uvedení objektu do stavu přijatelného pro bydlení by městskou pokladnu přišlo na spoustu peněz," zdůvodnil prodej nemovitosti a pozemku místostarosta Žatce Aleš Kassal (ČSSD).

"Prodejem získá město peníze na přístavbu náhradního bydlení," dodal. Ubytovnu pro neplatiče zřídí město jinde. Ve hře je podle Kassala přístavba objektu v Heydukově ulici, kde nyní sídlí ubytovna pro bezdomovce, kterou provozuje Český červený kříž.

"Problémy jako v Čeradické tam nikdy nebyly," poznamenal. Z ubytovny vystěhovaní Romové přitom na začátku letošního léta iniciovali diskusi s vedením města na téma bydlení v unimobuňkách ne nepodobným těm, do kterých přestěhovalo Romy vedení moravského Vsetína.

Prostřednictvím občanského sdružení oslovili radnici, zda by pospojováním s následnými úpravami stavebních buněk nevyřešila jejich tíživou bytovou situaci. "Poradili jsme jim, co a jak mají udělat a co mohou získat. Nyní je na nich, jaký zvolí postup a jak budou aktivní," uvedl Kassal.

Žatec ubytovnu pro neplatiče podle místostarosty bude potřebovat, dokud bude město vlastnit byty. Těch má nyní zhruba osm set. Jejich nájemníci dluží milióny korun. Ubytovna v Heydukově ulici sloužila původně jako svobodárna pro žateckou šroubárnu. Už několik let je tam zřízena ubytovna pro muže bez střechy nad hlavou, jichž najednou může ubytovat čtyři desítky.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavebníkovi hrozí pokuta 20 miliónů

K souboji mezi státní správou a soukromým subjektem se schyluje v Žatci. Ve hře je přitom pořádný balík peněz. Radní města nechtějí smluvnímu partnerovi...

Výběr článků

Načítám