Hlavní obsah

Hodně Hradečáků nechce u Háječku ubytovnu neplatičů

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Nouzová ubytovna, kde by měli končit neplatiči nájemného z obecních bytů v Hradci Králové, je předmětem protestní petice občanů. Ti mají obavy, že ubytovna z mobilních buněk vyroste v nevhodné lokalitě, což negativně ovlivní pouliční bezpečnost a kulturu bydlení obyvatel.

Článek

Pozemek na hradeckém Slezském Předměstí při Kladské ulici chtěla radnice využít už v roce 1999 pro sběrný dvůr velkoobjemového odpadu, proti čemuž se majitelé okolních domků ubránili. Na stejném pozemku chce teď magistrát postavit ubytovnu.

Zatímco před osmi lety protestovali proti sběrnému dvoru lidé z Kladské ulice, nový záměr se nelíbí ani rodičům dětí, které navštěvují základní školu na nedaleké třídě SNP. "Lokalita byla vybrána naprosto nevhodně s negativními vlivy na životní prostředí nejen osob trvale zde žijících, ale také dětí ze ZŠ SNP, pohybujících se v klidové zóně sportovního školního hřiště a odpočinkového areálu Háječek, které byly s nemalými náklady zřízeny.

Jsou to jediná místa, kde si dosud školní děti mohou bezpečně hrát a trávit volný čas mezi vyučováním nebo po něm, a to i při aktivitách organizovaných školní družinou. Rozhodnutí o výstavbě ubytovny může výrazně narušit bezpečnost v okolí školy a je zde reálná možnost zavlečení negativních jevů a případné kriminality do bezprostředního okolí školy," upozorňují v petici její autoři.

Námitky zvažují

Náměstek hradeckého primátora Josef Malíř (VPM) považuje obavy organizátorů protestu za předčasné. "O místě, kde bude ubytovna stát, není zdaleka rozhodnuto. Stále jsou ve hře dvě varianty," řekl. Připustil, že občanský protest by mohl mít na finální rozhodování radnice jistý vliv.

"Obavy občanů se dají pochopit. Lidé, kteří se do ubytovny nastěhují, budou své děti posílat do spádově příslušné školy, což může rodiče současných žáků znepokojovat kvůli riziku poklesu úrovně výuky. To jsou argumenty, s nimiž musíme pracovat," uznal Malíř.

Reklama

Související témata:

Související články

Hradec Králové bude mít další nové byty

Na místě bývalé mlékárny v Hradci Králové bude vystavěno 149 nových bytů. Celková hodnota stavby, kde budou mimo jiné i obchodní plochy o rozloze kolem...

Výběr článků

Načítám