Hlavní obsah

Velké byty a domy od ledna podraží i o statisíce

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Lidé, kteří si chtějí koupit nové byty nad 120 a domy nad 350 čtverečních metrů, by měli počítat s tím, že v příštím roce podraží i o statisíce. Podle všeho totiž nebudou mít sníženou sazbu DPH 9 procent, jako ostatní byty a domy, ale základní sazbu 19 procent.

Článek

Česku totiž pohasíná naděje, že by i v novém roce zůstala zachována dnešní nižší sazba DPH pro všechny nové byty a domy. Ta je dnes jistá pouze pro ty, které spadají velikostí své plochy do kategorie sociálního bydlení. Za sociální jsou v ČR považovány byty do 120 a domy do 350 čtverečních metrů podlahové plochy.

Ministři financí Evropské unie se totiž v úterý v Bruselu nedohodli na prodloužení paušální výjimky na nižší sazbu DPH pro ČR. Konečné rozhodnutí padne nejspíš až v prosinci a Česku přitom se už moc šancí nedává. Kuriózní přitom je, že Evropská komise letos v červnu nám sama nabídla prodloužení této výjimky pro všechny byty a domy.

"Pro Česko to ale není zásadní problém. Sníženou sazbu si totiž i nadále zachová díky nové definici sociálního bydlení okolo devadesáti procent bytové výstavby. Do základní, to je devatenáctiprocentní sazby, se tak od ledna dostanou jen ty největší byty a domy," řekla včera Právu bývalá náměstkyně ministra financí Dana Trezziová, která měla na starosti daňové záležitosti.

Česko vsadilo na jistotu

Česko naštěstí nespoléhal na to, že výjimka na DPH platná do konce letošního roku bude prodloužena. Proto si v Unii vyjednala, že u bytů do 120 a domů do 350 čtverečních metrů podlahové plochy zůstane v každém případě i nadále zachována nižší sazba. Definici sociálního bydlení obsahuje schválený zákon o reformě veřejných financí.

Přesto ale i u těchto bytů dojde ke zvýšení ceny, protože reforma od ledna zvyšuje dolní sazbu DPH z pěti na devět procent. Například nová garsonka za dva milióny (bez DPH) může podražit až o 80 000 korun.

Když Evropská komise letos v půlce roku Česku nabídla, že prodlouží o další tři roky výjimku pro všechny byty a domy, zavládla všeobecná euforie, že se to podaří. "Je pravděpodobnost blížící se jistotě, že Evropská unie nabídne prodloužení přechodného období do roku 2010," řekl například ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) na jednání rozpočtového výboru Sněmovny 28. června. Nyní je všechno jinak.

I kdyby ale nakonec Evropská unie rozhodla o prodloužení výjimky o další tři roky, od ledna by stejně ty největší byty přešly na přechodnou dobu do sazby 19 procent. "Jde o to, že by se ještě musel změnit současný zákon o DPH, což by mohlo trvat i několik měsíců," řekla Právu Trezziová.

O prodloužení některých výjimek na sníženou sazbu DPH kromě Česka usilují ještě čtyři další státy - Polsko, Kypr, Malta a Slovinsko. Například Polsku jde o knihy, Maltě zase o služby v restauracích. Proti prodloužení výjimek se včera postavily především Německo a Dánsko. Oběma zemím vadí velké množství daňových výjimek v unii. Tvrdí, že by do budoucna bylo lepší ponechat sníženou DPH jen u předmětů každodenní potřeby, zejména potravin či léků.

Reklama

Související články

Růst DPH ceny bydlení moc neovlivní

Od ledna příštího roku dojde ke zvýšení DPH u bydlení o čtyři, respektive 14 procent. Z pěti na devět procent se zvýší ceny v souvislosti s reformními kroky...

Výběr článků

Načítám