Hlavní obsah

Tábor se snaží urychlit prodej městských bytů

Právo, Novinky, Jiří Falout
TÁBOR

Vedení Tábora se pustí do přesvědčování nájemníků městských bytů, aby si je odkoupili do osobního vlastnictví. Město se pokouší byty, jichž vlastní stále kolem pěti tisíc, prodat již několik let. Zatím ne příliš úspěšně. S privatizací začala už minulá radnice. Stanovila pravidla. Přihlásil se jen zlomek nájemníků.

Článek

"Nyní chceme privatizaci rozjet masivněji než doposud. Připravili jsme proto na listopad sérii besed, kde se bude hovořit o této problematice. Budeme přesvědčovat, že je výhodné si byt koupit," potvrdila  radní Tábora Simona Žirovnická (ODS).

Zdůraznila, že město připravilo také anketu, v níž se chce od lidí zjistit, proč zájem o koupi bytů je tak malý. Besedy se uskuteční 15. listopadu ve velkém sále Milenia, 20. listopadu v malém sále Střelnice, 21. listopadu v jídelně Základní školy Helsinská a 22. listopadu v jídelně Základní školy Husova.

"Připravíme také nové zásady privatizace městského bytového fondu. Cílem není pouze byt prodat, ale zároveň motivovat jeho obyvatele, aby následně investoval do úprav a rekonstrukcí. Nabídneme proto při prodeji finanční slevu, kterou ale nájemník bude muset reinvestovat," vysvětlila Žirovnická a doplnila, že město pomůže lidem také formou vratných půjček.

Cena až 70 procent hodnoty

Dosavadní nezájem o privatizaci bytů lze pravděpodobně vysvětlit cenou prodávaných bytových jednotek. Zatímco v jiných městech se byty privatizovaly mnohdy jen za desetinu tržní hodnoty, v Táboře je to 70 procent z odhadní tržní ceny. Součástí nové strategie je zadání auditu městské společnosti Bytes, která se stará o bytový fond.

"Provedení auditu bylo součástí koaliční dohody. Chceme zjistit, zda firma spravuje fond dobře. Zeptáme se na to profesionální firmy, která následně navrhne opatření, pokud budou třeba," uzavřela Žirovnická.

Reklama

Související témata:

Související články

Žižkova kasárna v Táboře hledají investora

Občané v Táboře mohou slavit, jejich petice pomohla zrušit výběrové řízení na přestavbu bývalého vojenského areálu. Zastupitelé připravují nové výběrové...

Výběr článků

Načítám