Hlavní obsah

Podnikatel vyhrál, historické lázně padnou

Právo, Novinky, Karel Otcovský
TEPLICE

Ministerstvo kultury odebralo Městským lázním v Teplicích statut kulturní památky. Svým rozhodnutím nepřímo povolilo demolici historicky významné budovy, která se však již několik let nachází v dezolátním stavu.

Článek

"Na základě aktuálního havarijního stavu a odborných statických posudků by oprava objektu byla finančně i technicky velice náročná. Z toho vyplývá, že demolice je zřejmě nevyhnutelná.

"Bohužel," řekl Právu vedoucí oddělení památkové péče odbory kultury Krajského úřadu Ústeckého kraje Radek Spála, který několik let bojoval za záchranu lázní.

Pokud by současný majitel objektu Jaroslav Třešňák chtěl ruinu zrekonstruovat do původní podoby, musel by nechat zbourat všechny původní konstrukce a postavit nové. Budova v současné podobě je natolik zchátralá, že technologicky nevyhovuje snad žádným normám.

Třešňák však koupil zřícenou nemovitost již s tím, že jí zbourá. Čekal jen na požehnání ministerstva. Do konce roku bude podle něho stavba srovnána se zemí.

 "Historicky je to velká ztráta a lidsky věčná škoda," poznamenal Spála, který s kolegy z branže uzavřel před časem při jednáních s vlastníkem objektu gentlemanskou dohodu, že demolice pomine průčelí objektu s reliéfní výzdobou, která by tak zůstala zachována pro příští generace.

Průčelí nelze zachovat

Podle Třešňáka je ale představa památkářů nereálná hlavně z bezpečnostního hlediska. "Nelze přece nechat stát 40 centimetrovou zeď volně na prostranství. Při silnějším poryvu větru by spadla," řekl  úspěšný teplický podnikatel, který se rozhodl na vlastní náklady zachránit, co se dá.

"Odborníci snímají z průčelí historicky cenné fresky, jejichž kopie budou součástí architektonické podoby nové stavby," přiblížil nákladný záměr. Po demolici lázní vyroste na uvolněném pozemku exkluzivní penzión pro seniory, hotel nebo lázeňský dům.

Třešňák potvrdil, že jeho firma postaví na místě budovu s ubytovací kapacitou. "Intenzivně hledáme nadnárodní společnost, která si budovu od nás pronajme. Bude pak výhradně na jejím rozhodnutí, jaké služby v ní bude provozovat." "Budova městských lázní se stala obětí porevoluční doby," shrnul Spála své pocity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám