Hlavní obsah

Zastupitelé Pardubic vystrašili nájemníky městských bytů

– PARDUBICE
Právo, Novinky, Zdeněk Seiner

Záměr nastavit zdánlivě skončenou éru privatizace městských bytů novou etapou a podle nových pravidel (a především za nové ceny) projednávali v úterý pozdě odpoledne zastupitelé města Pardubic. Po letech byl zaplněn balkón společenského sálu radnice. Především senioři s obavami čekali na rozhodnutí zastupitelů.

Článek

Nedozvěděli se mnoho, zastupitelstvo hlasovalo jen o tom, že v budoucnosti bude další byty prodávat a jejich počet nepřesáhne tisícovku. Obavy, že cena vyskočí do astronomické výše, nebyly ale rozptýleny.

"Došli jsme k zásadní shodě v tom, že stávající pravidla privatizace platná od roku 1995 nereflektují současný stav trhu s byty v Pardubicích," podotkla Slavěna Broulíková (ČSSD), předsedkyně komise pro privatizaci bytového fondu.

Od desetitisíců až k miliónům

Mezi řádky si každý mohl přečíst, že tímto varováním byla odstartována cesta k výraznému zvýšení ceny privatizovaných bytů. Jestliže v první etapě například před deseti lety dvoupokojový cihlový byt na Dukle stál necelých 80 tisíc korun, o pět let později stejně velký byt na Višňovce přišel na 132 tisíc korun a jejich kupci padesátitisícový rozdíl považovali za křivdu.

"Pokud by se dnes prodávalo za 70 procent tržní ceny, pak by kupní cena takového bytu mohla překročit miliónovou hranici," řekl finanční analytik David Rautenkranz. Odbor správy obecního majetku pardubického magistrátu podle usnesení zastupitelstva rozhodne o tom, které ze současných 3500 bytů v majetku města se dostanou do prodeje za nových podmínek, a sestaví i návrh pravidel prodeje.

Mnoho lidí v předsálí jasně dalo najevo, že jejich strach roste. Statisíce na koupi bytů mít nebudou, hypotéka je pro důchodce těžko dosažitelná a ve veřejné dražbě pak jejich byt může získat kdokoliv. "Pro realitky je to zajímavé," přikývl Rautenkranz.

"Vášně a obavy jsou zbytečné a předčasné. Zatím se jednalo jen o tom, zda prodávat, ne jak a za kolik," řekl Právu po jednání Jiří Petružálek (ODS).

Reklama

Související témata:

Související články

V Pardubicích přitvrdí při privatizaci bytů

Novou etapu privatizace městského bytového fondu připravují pardubičtí radní. Záměr zakotvili v právě vydaném programovém prohlášení rady a na prvním podzimním...

Pardubice čeká rychlý růst nájmů

Ačkoli v Pardubicích poroste nájemné v městských bytech rychleji, než se původně čekalo, nebudou takto získané finanční prostředky stačit na pokrytí nákladů....

Výběr článků

Načítám