Hlavní obsah

Železná Ruda: Boom je u konce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽELEZNÁ RUDA/KLATOVSKO

Podle majitelů stavebních firem je poptávka po sezóním bydlení na Železnorudsku nasycena a končí tak několikaletý boom výstavby rekreačních nemovitostí.

Článek

V západní části Šumavy éra rekreačních bytů podle Jiřího Svejkovského z firmy Lesní stavby odezněla. V Alpách je to stále super kšeft, dodal. Luxusní byty na Špičáku za 35 až 45 tisíc za metr čtvereční měl letos jiný stavebník velký problém prodat.

Firma Lesní stavby postavila na Špičáku téměř 200 rekreačních bytů, které bez problémů do letoška rozprodala v cenách od 25 tisíc za metr čtvereční. Bývalý vojenský hotel Prokop přestavěly na 70 bytů, pod ním vzniklo sedm apartmánů.

Mezi Prokopem a hotelem Rixi B vzniklo v novostavbě 32 bytů z cihel a dřeva. Další byty Sruby I a II postavily směrem na Hojsovu Stráž u odbočky na starou hamerskou cestu. Firma přebudovala dvě chalupy z první republiky.

Omezení pro Rudu

Železná Ruda budování rekreačních bytů omezila. Chce, aby se investoři zaměřili na obnovu starších objektů. Ti, kteří chtějí stavět nové byty, musí platit městu 120 Kč/m2/rok. Peníze jdou na údržbu silnic, svícení a svoz odpadu. Radnice vyhlásila stavební uzávěru. 

 V oblasti chybí bazén, golf, bikeparky i nové sjezdovky. Ve městě panují názory, že těchto bytů je hodně a nic nepřinášejí. Řada lidí se obává, že zvyšování jejich počtu může přinést existenční problémy majitelům hotelů a penzionů. Rekreačních bytů je v Železné Rudě a Špičáku téměř 500. Jsou využívány hlavně v zimě. Ve městě je 6500 lůžek v hotelích a penzionech. Z nich dostává radnice poplatky, jež majitelé rekreačních bytů neplatí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám