Hlavní obsah

Češi touží po novém bytě, ale také po rekonstrukci

Novinky, rai
PRAHA

Touhu po zlepšení standardu bydlení, ať už koupí nového nebo rekonstrukcí stávajícího, je v rámci sledovaných zemí nejvyšší v Česku ; změnu v následujících 3 letech plánují dvě třetiny dospělých lidí. V Maďarsku nebo Rumunsku je to pouze 40 % lidí ve věku 18 až 65 let. Vyplývá to z průzkumu společnosti TNS Aisa pro GE Money Bank, který proběhl letos v srpnu a září v Polsku, Maďarsku, ČR, Rumunsku a Rusku.

Článek

V Maďarsku nebo Rumunsku je to pouze 40 % lidí ve věku 18 až 65 let. Vyplývá to z průzkumu společnosti TNS Aisa pro GE Money Bank, který proběhl letos v srpnu v Polsku, Maďarsku, ČR, Rumunsku a Rusku.

Ve všech sledovaných zemích každopádně platí, že touha po zlepšení výrazně klesá s pokročilým věkem. Hlavními motivy pro změnu jsou zlepšení současného bydlení a potřeba bydlet ve vlastním. U Rusů je také velkým motivem potřeba bydlet ve větším a Poláci berou peníze vložené do bydlení jako dobrou investici.

Parametry pro bydlení snů

Pokud jde o výběr místa pro nové bydlení, preference se v jednotlivých zemích liší. Zatímco polovina Čechů by chtěla bydlet nejčastěji na okraji města, Rumuni preferují bydlení na venkově a Poláci v centru města. U Rusů je jasně viditelná touha stěhovat se na okraj nebo do centra města.

"V ČR a Rumunsku je mezi těmi, kteří zamýšlejí zlepšit své bydlení, zřetelná touha po větším obytném prostoru. Tři čtvrtiny Čechů a dvě třetiny Rumunů by chtěli mít byt větší než 75 m, více než třetina respondentů v obou zemích deklaruje dokonce zájem o obytnou plochu nad 100 m," říká Michal Tuček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám