Hlavní obsah

Do bazénu zpustlých plzeňských lázní se mají vrátit plavci

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Ke skoro nečekanému happyendu zřejmě spěje kauza léta uzavřené a pustnoucí budovy bývalých plzeňských městských lázní, která dominuje centrálnímu městskému nábřeží. Velký bazén, v jehož opětovné zprovoznění asi věřil už jen málokdo, má opět sloužit veřejnosti.

Článek

 "Investor chce, aby se bazén stal součástí plánovaného wellnes a fitness centra," řekl Právu Jan Soukup, jehož architektonická kancelář začala pro vlastníka lázní - společnost TWB Praha s italským kapitálem - připravovat příslušnou studii.

"Kromě zmíněného účelu má budova sloužit i jako kombinace bydlení, hotelu a společenského centra," dodal Soukup.

V únoru jasněji

TWB Praha, která lázně koupila počátkem roku za 24 miliónů korun od pražské firmy Amádeus, zatím své plzeňské aktivity nekomentuje. Dagmar Nováková ze zmíněné společnosti pouze potvrdila, že se pracuje na konkretizaci záměru na využití stavby.

Podle Soukupa má být studie hotová v únoru. "Pak ji posoudí památkáři," doplnil architekt. Mohutný komplex byl otevřen v roce 1932, bazén je ale mimo provoz už od konce osmdesátých let a posledních deset let celá stavba pomalu pustne. Budova s prvky neoklasicismu a funkcionalismu je částečně památkově chráněná - ochrana se vztahuje na vnější vzhled budovy, vstupní halu a na halu s ochozem u bývalého plaveckého bazénu.

Souhlas

Naděje na znovuzprovoznění bazénu potěšila Petra Domanického z Národního památkového ústavu v Plzni. "Je vždycky dobré, když památka slouží přibližně stejnému účelu, pro který kdysi vznikla," podotkl Domanický.

Proti by nebyl ani útvar koncepce a rozvoje plzeňského magistrátu, který potenciální využití lázní prověřoval před dvěma lety, tedy v době, kdy o koupi objektu uvažovala radnice.

"Tenkrát nám vyšly čtyři varianty, sportovně relaxační centrum bylo jednou z nich," připomněla ředitelka zmíněného útvaru Irena Vostracká. Náklady na rekonstrukci se v té době odhadovaly na minimálně 200 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám