Hlavní obsah

Kraj Vysočina nestihne vyčerpat dotaci na výkup pozemků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Vysočina letos nevyčerpá dotaci na výkup pozemků pod silnicemi. Peníze měly přijít od státu, ale kvůli tomu, že komunikace II. a III. třídy převzaly kraje s nevypořádanými majetkovými vztahy od státu, nevyužije dotace v plné výši.

Článek

Vysočina by v tomto roce na výkup mohla dostat skoro 34 miliónů korun, ale lhůtu na jeho provedení danou ministerstvem financí nedokáže dodržet.

Podle radního Miroslava Houška do 16. listopadu stihne od soukromých vlastníků vykoupit přibližně třetinu z potřebného množství pozemků.

Hejtman Miloš Vystrčil v létě požádal ministerstvo o změnu podmínek, protože podle něj byl o nich kraj informován až v polovině roku. Houška uvedl, že odpověď zatím nepřišla. 

Vláda se zavázala, že letos poskytne na vykoupení pozemků pod krajskými silnicemi v celé zemi 450 miliónů korun. Stát je ochoten přispět krajům jen na skutečně vykoupené a zaplacené pozemky, a to 40 korunami na metr čtvereční. Vlastnictví pozemků je ale rozdrobeno mezi velké množství subjektů; majitelé přes týden často nebývají doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Vysočině přibude stavebních parcel

Ve dvanácti obcích na Vysočině letos díky státní podpoře přibudou parcely určené pro výstavbu. Na technickou infrastrukturu pro 175 domů jim ministerstvo...

Výběr článků

Načítám