Hlavní obsah

Za teplo zaplatí některé domácnosti o 10 procent víc

ČESKÁ REPUBLIKA

Domácnosti vytápěné dálkovým teplem si budou muset od příštího roku připlatit. Kvůli růstu cen vstupů, zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent či novým ekologickým daním zdraží teplo podle odhadů v průměru zhruba o deset procent.

Článek

Rodina ve třípokojovém panelákovém bytě, která používá dálkové teplo k vytápění i ohřevu vody, tak zaplatí měsíčně o zhruba 100 až 150 korun více.

Pokud by se ale všechny vlivy, jež se do ceny promítají, sečetly, mohla by cena vzrůst až o třetinu, sdělil mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann.

Nové ceny budou známy během několika týdnů. Teplárenské společnosti je musí pro první čtvrtletí 2008 oznámit nejpozději koncem listopadu.

Například ve stotisícovém Liberci, kde se cena tepla neměnila už dva roky, se očekává zvýšení cen téměř o pětinu. Cena za gigajoule by tak mohla vzrůst ze současných 530 korun na 630 korun.

Plzeňská teplárenská, která ohřívá 40 000 z téměř 70 000 bytů, zdražila teplo naposledy v lednu o tři procenta na 310 Kč za GJ. Od ledna se ceny za teplo zvýší výrazněji než v minulých letech, růst ale nepřesáhne deset procent.

Zvýšení ceny tepla zatím nechystá například Příbramská teplárenská, která zásobuje zhruba polovinu čtyřicetitisícového města. Zdražovat nemá ani firma Škoda-energo, jež zásobuje teplem tři čtvrtiny mladoboleslavských domácností. "Teplo bude dražší pouze o DPH, ale kvůli dražším energiím se zvýšit cenu nechystáme," řekl jednatel firmy Miroslav Žďánský.

Za gigajoule tepla se dnes platí v Česku v průměru 400 korun, ceny se pohybují zhruba od 270 do 550 korun za gigajoule. Průměrná domácnost spotřebuje na vytápění a ohřev vody ročně kolem 50 GJ. Centrální zásobování teplem má v Česku zhruba 1,5 miliónu domácností, což představuje zhruba čtyři milióny lidí, a řada firem a institucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám