Hlavní obsah

Říčany: Investor sídliště na Fialce zřejmě porušil pravidla

– ŘÍČANY
Novinky, rai

Kauza výstavby bytového komplexu Na Fialce v centru Říčan se vyostřuje. S jeho investorem firmou RIM Engineering bylo záhájeno řízení o odstranění nepovolené stavby. Jedná se i o uložení pokuty. Oznámila to tamní starostka Adriena Mrázová na zasedání městského zastupitelstva.

Článek

Developer chce ve městě vybudovat rozsáhlý bytový komplex. Na základě povolení Vodoprávního úřadu  firma začala budovat kanalizaci a vodovod, přičemž zřejmě porušila podmínky vydaného povolení.

"Usiloval jsem o to, aby domy starousedlíků včetně toho mého, neskončily pod úrovní terénu. Staví se totiž v místě nivy potoka, hrozí tu záplavy," říká obyvatel Říčan Jan Petříček a jeho námitku vzaly úřady v potaz. Podmínka nivelity je součástí stavebního povolení na kanalizaci. Petříček se v současné době dívá na haldy a značky, které jsou dva metry nad úrovní jeho pozemku.

Lidé se bojí případné velké vody, podle jejich názoru by změny terénu v důsledku stavby mohly nasměrovat vodu přímo na jejich domy. Na pozemku budoucího sídliště se už teď pravidelně po deštích voda zadržuje. "Navíc v osmnáctém století tu byl velký rybník, vyplývá to z historických vojenských map," říká jeden z obyvatel Říčan Jiří Bek.

Říčanští se nevzdávají

Říčany patří v posledních letech k vyhledávaným lokalitám - ideální je jejich malá vzdálenost od Prahy, právě ta sem láká potenciální zájemce o bydlení. Městečko se ale v důsledku nárůstu obyvatel potýká například s tím, že se nedostává míst ve školách a školkách. Také dopravní situace není ideální. 

Podle předsedkyně občanského sdružení Fialka Martiny Kořenové se místní obyvatelé dozvěděli o záměru investora umístit jeden bytový dům do plochy, který byla určena pro školství, kulturu a zdravotnictví, což bylo v rozporu s územním plánem. Sdružení proto podalo ke Krajskému úřadu středočeského kraje žádost o přezkum vydaného územního rozhodnutí.

Letos v září uspěli, kajský úřad totiž územní rozhodnutí zrušil. Na tyto nedostatky upozornili obyvatelé investora i peticí, kterou podepsalo na 700 lidí. Zrušením územního rozhodnutí by se celý proces vrátil na samotný začátek. Investor se  proti rozhodnutí odvolal k Ministerstvu pro místní rozvoj.

Reklama

Související témata:

Související články

Říčany bojují s divokou výstavbou

Říčany u Prahy se potýkají s problémy typickými pro města ležící v těsné blízkosti metropole. Místní radnice musí řešit problémy spojené s velkým počtem nových...

Říčany: Protesty proti nové výstavbě

Někteří obyvatelé Říčan protestují proti masivní výstavbě bytů v lokalitě Na Fialce. Právě zde by podle záměrů investora měl vzniknout bytový komplex. V první...

Výběr článků

Načítám