Hlavní obsah

Regulované nájemné po Novém roce poroste

Právo, Novinky, sil. koc, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEVERNÍ ČECHY

Regulované nájemné se po Novém roce opět změní. Pronajímatelům zákon umožňuje navýšení a převážná většina z nich toho využila. V Mostě zvýší město po Novém roce nájemné jen v bytech, které si spravuje samo.

Článek

Úprava cena za bydlení se tak od 1. ledna bude týkat jen bytů v lokalitě Chanov, v ubytovnách pro nepřizpůsobivé a ulice J. Průchy. V bytovém domě Baťa v ulici J. Průchy bude uplatněno jednostranné zvýšení nájemného z 15,69 Kč/m2 na 17,77 Kč/m2. 

Na sídlišti Chanov stoupne sazba ze 13,57 Kč/m2 na 16,13 Kč/m2 nebo z 9,12 Kč/m2 na 12,38 Kč/m2. V jedné sekci ubytoven UNO stoupne cena z 10,30 Kč/m2 na 13,43 Kč/m2.

Chomutov musel své první usnesení revokovat, protože počet obyvatel města spadl pod hranici 50 tisíc a pro výpočet nájemného platí jiná pravidla. Cena za bydlení stoupne o pouhou 1,1 koruny za metr čtvereční, a to na 17,58 Kč.

Částka však není nejnákladnější položkou za bydlení. Mnohem zásadnější vliv na celkovou sumu mají služby, spojené s bydlení, tedy vytápění, teplá voda, elektřina, plyn a svoz a likvidace domovního odpadu.

Litoměřice zvýší od 1. ledna regulované nájemné o 5 % ze současných 17,28 Kč/m2 na 18,14 Kč/m2. "Zvýšením nájmu získáme zhruba 140 tisíc korun, které investujeme do obnovy bytových domů," řekl vedoucí odbory správy bytového hospodářství litoměřické radnice Vladimír Zelený. Město spravuje nyní zhruba 2000 bytů a dluh na nájemném činí aktuálně přibližně tři miliony korun.

V Ústí nájem neporoste

Statutární město Ústí nad Labem zvyšování nájmu od ledna 2008 nechystá. Právu to sdělil mluvčí magistrátu Milan Knotek s tím, že jednotlivé městské obvody ale ke zdražení nájemného s největší pravděpodobností sáhnout.

Například nájemníci obecních bytů v obvodu Město budou od ledna platit více o 7,6 % ze stávajících 18,31 Kč/m2 na 19,70 Kč/m2. Liberecká městská rada rozhodla na svém úterním zasedání o zvýšení regulovaného nájemného ve městě o maximální možnou míru. V průměru tak lidé podle tiskového mluvčího Magistrátu města Liberce Martina Korycha zaplatí více až o osm korun za metr čtvereční.

"Ceny metru čtverečního se tak zvýší z 27,86 na 33,65 korun," upřesnil náměstek primátora Milan Šír (ČSSD). Zvýšení nájemného se dotkne asi 404 bytů ve vlastnictví města.

Jablonec počká

V Jablonci nad Nisou zatím se zvyšováním nájemného od začátku příštího roku nepočítají. Právu to řekl starosta města Petr Tulpa (Domov nad Nisou), podle kterého se rada rozhodne až v průběhu příštího roku o kolik případně nájemné navýší. Hlavním důvodem je to, že město připravilo novou metodiku správy a prodeje městských bytů a teprve v závislosti na ní se příští rok o případném zvyšování nájemného bude jednat.

Podobná situace je také v České Lípě, kde zatím podle mluvčí Městského úřadu Kateřiny Amrichové rada města o zvyšování regulovaného nájemného pro příští rok nejednala. V České Lípě totiž zvýšili nájemné letos v březnu.

"Poradní orgán dotčená komise rady města se jednomyslně shodla na zvýšení nájemného v nejvyšší hranici, rada města poté rovněž jednomyslně tento záměr schválila. Toto navýšení není pro Českou Lípu nijak rapidní, dotýká se pak přibližně 280 městských byt," zmínila Amrichová.

Jako příklad uvedla, že se cena nájemného v bytě první kategorie o výměře 42,62 metrů čtverečních zvýšila o 3,18 za metr, tedy z 554 korun na 689. Nejvíce přitom narostlo nájemné v bytech čtvrté kategorie o 55,1 procenta, tedy o 2,98 koruny za metr na současných 8,38 a v bytech třetí kategorie o 42,6 procenta, tedy o 3,22 koruny za metr na 10,78.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak doručit oznámení o zvýšení nájemného

Majitel, který bude chtít i v příštím roce zvednout regulované nájemné, nemůže své rozhodnutí sdělit nájemníkovi jen telefonicky či ústně při náhodném setkání...

Nájmy zdraží o třetinu i více

Ceny nájemného za obecní byty ve středočeských městech rostou o víc než 30 procent. K těm, kdo už se rozhodli zvýšit nájmy v obecních bytech, se nyní nově...

Výběr článků

Načítám