Hlavní obsah

Majitelé bytů budou moci hlasovat poštou

PRAHA

Místo na schůzi společenství vlastníků budou moci majitelé bytů hlasovat prostřednictvím pošty. Majitelé budovy budou mít také předkupní právo na pozemek, na němž je dům postaven. Tyto změny by mimo jiné měl přinést nový zákon o vlastnictví bytových jednotek. Vypracovalo jej ministerstvo pro místní rozvoj.

Článek

Nový zákon má také například odstranit nejasnosti v tom, co patří do společných prostor. Nově se budou do výpočtu pro údržbu a opravy započítávat vlastníkovi i lodžie a balkony, které používá jen on.

Úprava mění i podmínky, které jsou nutné pro založení společenství vlastníků. Bez jeho založení nebude možné provést změny v katastru nemovitostí.

Zákon předloží ministerstvo vládě ještě v říjnu, parlament by o něm měl jednat příští rok. Nová úprava by mohla platit od ledna 2009. Nahradí zákon z roku 1994, který byl už desetkrát novelizován.

Nová norma už vzbuzuje diskuze

Na semináři, který se konal minulý týden v Praze, vzbudila největší diskusi nutnost souhlasu všech vlastníků při některých hlasováních. To bude nutné například u vybudování nástavby nebo půdních vestaveb.

Předseda svazu českých a moravských bytových družstev Vít Vaníček se domnívá, že v mimořádných případech by mělo být možné nahradit hlas rozhodnutím soudu.

Opačný názor má František Lébl ze Sdružení bytových družstev. Podle něj ve sdružení vlastníků neplatí demokracie, že nelze nikoho k ničemu nutit. "I kdyby to bylo jen proto, že s ostatními nemluví," dodal Lébl.

Reklama

Související články

V Praze vznikají tísíce bytů každý rok

V Praze bude ještě letos dostaveno několik stovek nových bytů. Například na Rohanském nábřeží u Vltavy byl dokončen rezidenční komplex River Diamond, který...

Majitelé domů zřejmě dostanou odškodné

Polsko se s majitelkou domu Marií Hutten-Czapskou nedohodlo na náhradě škody, která majitelce vznikla regulací nájemného. Další postup teď závisí na Evropském...

Výběr článků

Načítám