Hlavní obsah

Sport patří k modernímu bydlení

PRAHA

Součástí stavebního veletrhu For Arch, který proběhl minulý týden na výstavišti v Praze-Letňanech byl i seminář představitelů krajů měst a obcí na téma moderní sportoviště. Otázku co má sport společného se stavebnictvím ( kromě sponzoringu) zodpověděl výstižně jeden z účastníků semináře, architekt Zdeněk Šamalík z Brna.

Článek

Možnost kvalitního sportovního vyžití totiž neoddělitelně patří ke kultuře moderního bydlení. Stěžejním podkladem pro zajištění ploch pro výkonnostní sport, školní tělovýchovu a zejména pro pohybovou rekreaci široké veřejnosti, je tak zvaný Generel sportovních zařízení.

Jeho zpracování má však smysl pouze tehdy, jsou-li zadavatel i zpracovatel přesvědčeni o jeho potřebnosti. Vzhledem k tomu, že naprostá většina územních plánů u nás se zpracovává i schvaluje bez předchozího vypracování Generelu sportovních zařízení, svědčí to o převažujícím názoru, že potřebný není, což jak Zdeněk Šamalík zdůraznil, je postoj ve vyspělém zahraničí naprosto nemyslitelný.

Změna životního stylu

V této souvislosti je podle Šamalíka třeba si uvědomit, že na zdraví populace se zdravotnictví podílí pouze asi z jedné třetiny a nastupuje až ve druhém sledu, kdy je třeba léčit. Rozhodující je především základní změna životního stylu, v němž hraje jednu z nejdůležitějších rolí pravidelný a přiměřený pohyb.

Problém však spočívá v tom, jak převážnou část veřejnosti, která po sportovních aktivitách nijak netouží, k aktivnímu pohybu přivést. "Jedinou cestou, která je schopna přinést zdravotní efekt a navíc státu ušetřit miliardy korun, je výstavba zařízení pro pohybovou rekreaci, která budou tak vybavena a mít takovou atmosféru, že budou širokou veřejnost (tedy i ty, kdo se dosud aktivně nepohybovali), k pravidelným návštěvám a tím i k pravidelnému pohybu motivovat," zdůrazňuje Zdeněk Šamalík.

Jedním z důvodů proč Generel sportovních zařízení nikomu nechybí, je podle Šamalíka to, že by v rukách obecních zastupitelstev představoval účinný nástroj proti lobbyistickým snahám nejrůznějších nátlakových skupin, které požadují tu výstavbu nového fotbalového či hokejového stadionu, jindy zase golfového hřiště. Neexistuje-li závazný plán výstavby sportovních zařízení, je daleko pravděpodobnější, že někdo z neinformovaných zástupců obecního zastupitelstva nátlakovým akcím lobbyistů podlehne.

Wellness centra nabízejí řešení

Jak by tedy měla vypadat moderní sportovní zařízení, která by splňovala potřebná kritéria, měla přijatelnou provozní ekonomii a zároveň motivovala veřejnost k pravidelným návštěvám?

V původní koncepci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se tato zařízení nazývala Centra sportu pro všechny, později byla přejmenována na Centra pohybových aktivit a nyní se ve shodě s mezinárodními trendy označují jako wellness centra.

Jejich výhodou je, že soustřeďují pod jednou střechou nabídku rozmanitého pohybu (včetně mokrých sportů), rozptýlení a oddechu spolu s všestrannou nabídkou služeb, odborné poradenství nevyjímaje.

Má-li se proto předejít současné neodborné a živelné výstavbě zařízení pro pohybové aktivity, je podle Šamalíka nutné zajistit, aby územním plánům bezpodmínečně předcházelo kvalifikované zpracování Generelů sportovních zařízení, včetně zařízení pro pohybovou rekreaci veřejnosti.

"Je to jeden z nejdůležitějších územně plánovacích podkladů. který má podstatný vliv na zdraví populace a ve svých důsledcích i na ekonomickou stabilitu země," uzavírá Zdeněk Šamalík.

Reklama

Související témata:

Související články

Chaloupka v garsonce

Bývalý mistr republiky v kulturistice, dnes trenér fitness a populární dietolog Vít Chaloupka má rád zejména modrou a žlutou barvu a na současném vyladění jeho...

Brumlovka se znovu otevřela Pražanům

Obchodní a sportovní centrum Brumlovka v moderní městské čtvrti BB Centrum v Praze 4 otevřelo znovu své brány široké veřejnosti.

Domácí fitness je v kurzu

Místnost pro relaxaci je v současné době obvyklou součástí nových domů. Kromě populární sauny do nich majitelé nemovitostí stále častěji umisťují právě domácí...

Výběr článků

Načítám