Hlavní obsah

Zelené Letňany dráždí místní obyvatele

Právo, Hynek Paštěka
PRAHA

Lidé z okolí Vítkovické ulice v Letňanech se bouří. Před čtyřiceti lety vybudovali svépomocí několik činžovních domů, nyní však zjistili, že pozemky mezi nimi k nim nepatří. Jejich majitel na nich chce rovnou pod jejich okny vybudovat dva další domy.

Článek

V pondělí proběhla na letňanské radnici prezentace připravovaného projektu s pikantním názvem Zelené Letňany. Oběma domům by totiž padly za oběť dvě dětská hřiště a zelené plochy s asi 60 vzrostlými stromy.

Majitel neznámý

Na zástupce společnosti Codeco, která jednala z pověření majitele pozemků, čekalo téměř dvě stě nabroušených občanů.

Zástupci firmy Codeco jim nebyli schopni doložit, od koho vlastně mají plnou moc. Codeco jako majitele pozemků, který je chce výstavbou zhodnotit, uvedlo společnost Zelené Letňany, a.s., tato firma však není zapsána v obchodním rejstříku. Vlastníkem tedy nemůže být. Podle výpisu z katastru nemovitostí patří pozemky společnosti ČKD Praha Holding, a.s.

"Ano, společnost Zelené Letňany stále není zapsána v obchodním rejstříku, doufáme však, že se tak stane v nejbližších dnech nebo týdnech. ČKD pozemky na Zelené Letňany převede," řekl Právu Pavel Weishaupt ze společnosti Codeco. Kdo skutečně za společností Zelené Letňany a.s. stojí, letňanským odmítl upřesnit.

Nevíce místní podráždilo tvrzení, že pokud by majitel pozemku nemohl stavět, mohl by na něj lidem znemožnit přístup. Na prezentaci přišel i právník a ekolog Petr Kužvart, který se podobným případům věnuje.

"Takových případů, kdy investor koupí fous pozemku a chce na něm stavět, jsou v Praze desítky," řekl. Normy jsou podle něj natolik měkké, že se podaří vtěsnat novostavbu v podstatě kamkoli.

"Pokud za těmi lidmi bude stát městská část, tak mají podle mne zhruba padesátiprocentní šanci na úspěch," řekl Právu Kužvart.

Pomůže výměna?

Jako reálná šance, jak stavbě zabránit, se jeví výměna pozemku s městskou částí Letňany za jiný. Zástupci majitele uvedli, že by se tomuto řešení nebránili.

"Problém je, že žádný podobný pozemek momentálně k dispozici nemáme. Zkusíme se obrátit na pražský magistrát, zda by nám situaci nepomohl řešit," řekl Právu zástupce starosty Letňan Lubor Pavlíček (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám