Hlavní obsah

Osmnáct českých památek může získat až sedm miliard

Právo, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České památky mohou v příštích šesti letech získat ze strukturálních fondů Evropské unie zhruba sedm miliard korun. Podmínkou je, aby byly ekonomicky využity. Ministerstvo kultury (MK) zatím pomohlo ve spolupráci s kraji a městy připravit 18 komplexních projektů, v nichž figurují Národní kulturní památky nebo památky zapsané na seznamu UNESCO.

Článek

Projekty zařazené do tzv. Integrovaného operačního programu (IOP) by mohla Evropská komise předběžně schválit již letos na podzim. Nejrychlejší žadatelé by mohli podle odhadu ministerstva začít čerpat peníze v druhé polovině příštího roku.

Mezi vybranou osmnáctkou, která má podpořit cestovní ruch a rozvoj služeb, je například hřebčín v Kladrubech nad Labem nebo technická památka Vítkovické železárny.

"Díky strukturálním fondům vznikne v každém kraji jedno až dvě významná kulturní centra, která budou tzv. dotažená do konce. Chceme zajistit, aby peníze plynoucí z různých zdrojů nebyly rozdrobeny do mnoha malých projektů," řekl ministr kultury Václav Jehlička. Na realizaci by se mělo podílet více subjektů, kromě státu, krajů a obcí to mohou být i univerzity, neziskové organizace nebo zájmová sdružení právnických osob. EU přispěje na rozpočet 85 %, stát zbývajícími 15 %.

Vzhledem k tomu, že projekty vyžadují složitou přípravu, ministerstvo kultury spustilo portál www.kultura-evropa.eu, který s ní bude žadatelům pomáhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám