Hlavní obsah

Ředitel Modré pyramidy: Bydlet potřebují všichni

Právo, Václav Tuček

Generální ředitel Modré pyramidy stavební spořitelny André Legér v rozhovoru pro Právo konstatoval, že nečeká výrazný pokles zájmu o hypotéky v souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb i cen nemovitostí. Koupě nemovitosti v Praze je podle něj stále dobrou investicí. Zároveň se vyslovil pro to, aby banky u hypotéčních úvěrů poskytovaly poskytovaly delší dobu fixní úrokové sazby, která klienty ochrání před pohyby na trhu.

Článek

Ceny nemovitostí stále rostou. Nepřekvapuje vás to?

V Česku jsou dva trhy nemovitostí, Praha a zbytek republiky. Celkově jde o poměrně malý trh, je zde mnoho zahraničních investorů a další se sem chystají. Ceny nemovitostí jsou stále poměrně nízké. A investoři na českém trhu zhodnotí vložený kapitál lépe než například v Německu či jinde. Protože tento trh stále roste, což se nedá říci o řadě jiných států EU. Vložit finance do pražských nemovitostí je tedy dobrou investicí. Jedinou neznámou může být zatím hladina koruny před přijetím eura.

Má tento vývoj nějaká úskalí?

Úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou v ČR stále velice nízké a dosud zde nikdo nezažil jejich velký nárůst. Umím si dobře představit, že lidé, kteří si například před třemi lety vzali hypotéku s pětiletou úrokovou fixací, si nyní uvědomují, jak se projeví nárůst úrokové sazby na výši měsíční splátky, a kladou si otázku, kolik budou splácet za dva roky, až jim fixace skončí.

Na druhou stranu příjmy většiny lidí, kteří si brali úvěry, rychle rostou. Tedy mají možnosti tuto situaci zvládnout.

Úvěry na bydlení se v posledních letech staly doslova lidovým produktem, jsou dosažitelné pro stále více lidí. Jsou zde nějaká budoucí rizika?

Banky se čím dál častěji obracejí s nabídkami hypoték a úvěrů na obyvatelstvo s pravidelnými příjmy. Stále více se orientujeme na standardní klientelu. Hypoteční trh vybudovaný v ČR je založený na variabilní úrokové sazbě. Proto bychom se měli poučit z krize, která nedávno nastala v USA, a poskytovat úvěry s dlouhodobou fixní úrokovou sazbou v souladu se splatností úvěru na 10 až 15 let. Aby po celou tuto dobu byly splátky fixní, a tím byla zajištěna pro naše klienty vyšší míra bezpečnosti.

O co v USA vlastně šlo?

V USA poskytovali úvěry podle toho, co stojí nemovitost, výše příjmu byla druhotná. Banka měla jistotu, že v případě potíží nemovitost získá. Díky zpomalení ekonomického růstu a nezaměstnanosti se zvyšovaly úrokové sazby a klienti, kteří nemohli úvěry splácet, prodávali své domy. Jejich ceny šly rychle dolů a najednou zástavy nemovitostí na výši úvěrů nestačily.

Rád v této souvislosti zmiňuji Francii, protože tam je na tomto trhu téměř nulové riziko. Francouzi si většinou berou úvěry na bydlení po celou dobu splatnosti s fixní úrokovou sazbou. Tím se zabezpečují proti pohybům na trhu. Když poskytujeme v této zemi úvěr, nejprve se zajímáme, jaký je příjem klienta a kolik bude měsíčně splácet, a až potom, čím bude mít úvěr jištěný.

Letos se vzedmula nová vlna zájmu o úvěrování bydlení. Dorazila i k vám?

Trh úvěrování bydlení se velice rozvíjí a i my se na tomto podílíme. Poslední tři měsíce byly v poskytování úvěrů nejlepší v naší historii, od června vždy převyšuje každý měsíc objem poskytnutých úvěrů miliardu korun. Náš podíl na trhu také roste. Máme velice dobrou nabídku úvěrů, ve srovnání s konkurencí také poskytujeme úvěry ve vyšších částkách. Průměrná výše Hypoúvěru se už blíží k jednomu miliónu korun. Před dvěma lety činila průměrná částka úvěru 400 tisíc korun. Zájem určitě také rozhýbala o reforma veřejných financí, doprovázená zvýšením DPH.

Centrální banka zvyšuje úrokové sazby. Jak reagujete?

Také my jsme nuceni mírně upravit úrokové sazby překlenovacích úvěrů. Myslím si, že i s novou úrokovou sazbou budeme na trhu konkurenceschopní. Cena peněz roste. Abychom tuto změnu bez problémů zvládli a nedošlo k poklesu zájmu klientů o naše úvěry, nyní nabízíme až do osmého října svůj Hypoúvěr bez poplatku.

Reakcí na jakékoli zdražení produktu je však vždy pokles zájmu o něj. Vidíte to jinak?

V tomto případě jsem přesvědčen, že k poklesu zájmu nedojde. Bydlení je produkt, který potřebují všichni. V ČR bylo tradicí, že v jednom rodinném domě žilo i několik generací, nyní ale mladí lidé chtějí bydlet samostatně. Mezitím také rostou platy, hrubé, ale dokonce i čisté, díky aktuální daňové reformě. Proto by zvýšení DPH a úrokových sazeb úvěrů nemělo mít výrazný dopad na zájem o ně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám