Hlavní obsah

Renesanční Martinický palác v Praze se otvírá veřejnosti

– PRAHA

Martinický palác v Praze se otevírá veřejnosti. Návštěvníci renesančního domu v Kanovnické ulici si mohou prohlédnout množství fresek i jedinečné deskové stropy. Průvodci jim také přiblíží, jak lidé žili v období renesance.

Článek

"Lidé mohou památku navštívit každý den od 10:00 do 18:00," sdělil Michal Hora z Martinického paláce.

Hlavní průčelí Martinického paláce směřuje do Hradčanského náměstí. Čtyřkřídlý palác z druhé poloviny 16. století je součástí Pražské památkové rezervace a je zapsaný na listině UNESCO.

Ve 14. století stály na jeho místě čtyři gotické domy. Jeden z nich vlastnil kronikář Beneš Krabice z Veitmile. Po velkém požáru Malé Strany a Hradčan v roce 1541 byla na místě vybudována renesanční stavba. Největší rozmach čekal palác za 40 let, kdy ho koupil Martinicové. Jiří Bořita z Martinic nechal prodloužit východní křídlo, postavit severní dům a upravil i dům jižní. Do této doby se datují i sgrafita na hlavním i dvorních průčelích.

Dostavba v barokním stylu

Další úpravy provedl synovec původního majitele Jaroslav Bořita z Martinic. Práce na domě ale přerušil po pražské defenestraci, kdy musel prchnout ze země.

Jeho majetek byl zkonfiskován, po bitvě na Bílé hoře se ale vrátil a s přestavbou pokračoval. Palác dostavil v barokním stylu. Přibylo jedno patro, severní křídlo s velkým sálem nebo trámové malované stropy. Pobyt Martiniců připomíná deska z červeného mramoru s hraběcím znakem Martiniců.

Fotografie Martinického paláce si mohou lidé prohlédnout na www.martinickypalac.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám