Hlavní obsah

Chystá se prodej příbramského domu hrůzy

Novinky, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Příbramská radnice se snad už brzy zbaví chátrajícího domu u autobusového nádraží, který místní znají jako dům hrůzy. Město ale muselo jít s cenou dolů. Dům postavený v roce 1923 má přitom prvky kubistického stylu, památkově chráněný není, ovšem čelní kubistickou stěnu bude muset nový majitel uchovat.

Článek

Vedení města by mělo nyní potvrdit vítěznou nabídku, kterou dostalo po vyhlášení výběrového řízení na prodej domu. Vítězná příbramská firma zaplatí za nemovitost 3,16 miliónu, její jméno ale vedení radnice nezveřejnilo, protože prodej ještě musí schválit rada a zastupitelstvo.

V domě je 23 bytů, z toho 9 obydlených. "Tento dům jsme chtěli prodat už vloni. Do výběrového řízení, kde byla stanovena minimální prodejní cena 5,5 miliónu korun, se ale nikdo nepřihlásil. Snížili jsme proto minimální nabídkovou cenu na 3 milióny," uvedl starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD).

Problém s nájemníky

Rozsáhlá rekonstrukce by podle odhadů stála 15 až 20 miliónů, a na to město údajně nemá peníze. Proto se rozhodlo objekt včetně přilehlého parkoviště prodat. Vedení města tak chce dosáhnout toho, že investor zlepší opravami domu vizáž části města, kam přijíždějí stovky lidí. Nový majitel se bude muset vypořádat i s nájemníky.

"Podle mého názoru nic nebrání tomu, aby ten, kdo řádně platí nájemné, v domě bydlel i po rekonstrukci," řekl starosta Řihák. Jedna nájemnice přitom už dostala výpověď kvůli dluhu na nájmu.

Dům nemá příliš dobrou pověst. V jeho sklepních místnostech je spíš skládka odpadu a dost podobně to nejspíš vypadá i v některých bytech. Před dvěma lety tady umrzli dva nájemníci, kteří po městě vybírali popelnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám