Hlavní obsah

Projekt Borová Lada na Šumavě v souladu s přírodou

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOROVÁ LADA

Obytný soubor Borová Lada je koncipován tak, aby souzněl s okolním prostředím a splňoval podmínky Národního parku Šumava, na jehož hranicích se nachází. Domy inspirovala tradiční architektura šumavských chalup a velký důraz je kladen na ekologii a šetrnost k přírodě. Investor počítá s tím, že někteří z budoucích obyvatel zde budou bydlet trvale, jiní jej budou využívat pro rekreaci jako stále populárnější tzv. "druhé bydlení".

Článek

Výstavba je nyní v plném proudu, stavět se bude celkem 18 měsíců. Při výstavbě postupuje developer MEI Moravia v souladu s platným územním plánem, schváleným zastupitelstvem obce Borová Lada. 

Domy jsou koncipovány jako nízkoenergetické s vynikající tepelnou izolací. V co nejvyšší míře jsou použity  přírodní materiály: masivní dřevo, místní kámen, vápenné omítky a šindel. 

V "chytrých domech" projektu Borová Lada je instalován teplotní výměník, který zabezpečuje kvalitní vnitřní klima a minimalizaci tepelných ztrát. Krátká doba výstavby, daná použitou technologií dřevostavby, snižuje náklady a zátěž životního prostředí stavbou.

Domy pasivně využívají sluneční energie prostřednictvím prosklených ploch. Posuvné okenice dávají možnost stínění v létě, v zimě pak zabezpečují dům v době nepřítomnosti majitelů. S ohledem na lokalitu je významnou součástí projektu zeleň.

Záměrem investora je, aby projekt svou zelení dobře zapadl do zdejšího prostředí a vhodně jej dotvořil. Projekt je proto charakterizován mimo jiné tím, že pozemky nebudou ohraničeny ploty, ale maximálně kamennými zídkami do výšky 60 cm.

Reklama

Výběr článků

Načítám