Hlavní obsah

U hypotéky zvažte především své možnosti

Právo, KIL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohdan Suchánek, ředitel marketingu Hypotéční banky, nabádá, aby lidé před tím, než si vezmou hypotéční úvěr zvážili nejen své potřeby ale i možnosti.

Článek

Boom hypotéčního financování, které je stále populárnější i u nás, dostal po nedávném otřesu na hypotéčním trhu v USA a částečně i v Německu poněkud studenou sprchu. Přitom investice do nemovitostí byly považovány za jednu z nejbezpečnějších forem investování peněz. Nebo už to neplatí?

V zásadě to stále platí. Stejně tak platí, že dobře ošetřené riziko je jedním ze základních předpokladů finančního zdraví jakékoliv investice. Pokud jde o krizi amerického hypotečního trhu, jedná se především o krizi rizikových hypoték.

Stav vysoce liberálního amerického hypotečního trhu, vývoj realitního trhu, vysoký podíl spekulativních obchodů, nedostatečné řízení rizika a v některých případech až kriminální jednání některých finančních subjektů zapojených do obchodování s rizikovými hypotékami, to jsou dle dostupných informací reálné příčiny této krize. Přesto se domnívám, že americký hypoteční trh se s tímto momentem vyrovná a možná se i poučí. Stále tedy platí, že rozumné a řízené investování do nemovitostí je z dlouhodobého hlediska poměrně bezpečnou formou zhodnocení finančních prostředků..

Za jednu z hlavních příčin potíží na americkém hypotečním trhu je označován trvalý růst cen nemovitostí (někdy se hovoří dokonce o cenové bublině) a změkčování podmínek pro udělení hypoték - tedy jevy, které jsou charakteristické i pro český hypotéční trh. Nehrozí nám obdobné potíže jako v USA?

Domnívám se že nikoliv. Český hypoteční trh prochází fází růstu díky příznivým demografickým faktorům, rostoucím mzdám i vývoji celé ekonomiky. Je pravda, že ceny tuzemských nemovitostí rostou, avšak jejich růst není nijak dramatický. Nejvyšší růst zaznamenaly ceny nových residenčních projektů v Praze, i ty jsou ale výrazně pod průměrem Evropské unie.

Jedná se o přirozený vývoj vyvolaný poptávkou, tedy skutečnými potřebami jednotlivců a rodin řešit bytovou situaci, nikoliv spekulativními obchody. Podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů nevykazují znaky nezdravého změkčování. Poměrně nedávno jsme umožnili splácet hypotéku až 40 let a do 70 let věku, což našim klientům otevřelo nové možnosti. Na druhé straně každého zájemce i nadále důkladně prověřujeme včetně jeho historie v úvěrových registrech. Ačkoliv jsou tedy hypotéky dostupnější, neznamená to, že musejí být ihned rizikovější.

Některé jevy, které se v hojném počtu vyskytují v USA, jsou v českých bankách doposud de facto tabu - jako příklad lze uvést poskytnutí úvěru žadateli, který má v úvěrových registrech záznamy svědčící o špatné splátkové morálce u předchozích úvěrů. Jak už jsem uvedl, hlavním důvodem krize rizikových hypoték v USA je vysoká benevolence financujících bank při hodnocení bonity klientů a návratnosti poskytnutých úvěrů, nikoliv skokový růst cen nemovitostí.

Jak odhadujete, jako jeden z významných poskytovatelů hypotečních úvěrů, nejbližší vývoj na českém trhu hypoték?

Očekáváme, že letošní rok bude z pohledu počtu i objemu poskytnutých hypoték opět rekordní. V dalších letech tempo růstu mírně poleví, přesto si hypoteční trh uchová růstový trend. Je to logické. Klientské preference a vstup nových hráčů na trh zvýší již tak vysokou konkurenci a budou dále nutit poskytovatele hypotečních úvěrů pracovat pro klienta. Vedle ceny budou rozhodovat i další služby, jako sjednání hypotéky po internetu, přístup do katastru nemovitostí, expresní ocenění bytu, atd.

Pro běžného zájemce v České republice je investice do vlastního bytu či rodinného domku za pomoci hypotéky prakticky otázkou celoživotních úspor a závazků. Jakým způsobem mohou lidé ovlivnit bezpečnost svých investic do bydlení?

Člověk vždy potřeboval domov a to bude platit i nadále. Není to jen otázka financování bydlení, je to každodenní starost o pohodu domova. Nejlepší způsob jak zajistit bezpečnost investic do vlastního bydlení je chovat se odpovědně. Dobře zvažovat a balancovat své potřeby na jedné straně a reálné možnosti na straně druhé, získat kvalitní informace, vybrat si správně svoji hypoteční banku, nerozpakovat se kontaktovat důvěryhodné poradce, vybrat správnou výši úvěru, dobu splácení, fixaci úrokové sazby, zvážit pojištění úvěru a tak dále.

Rovněž lze doporučit v případě jakýchkoliv problémů se splácením úvěru včas kontaktovat banku a řešit celou situaci ve spolupráci s ní. Dobrá rozhodnutí v těchto oblastech se rozhodně vyplatí. Investice do vlastního bydlení není celoživotní záležitostí pouze v České republice, tak tomu je všude v civilizovaném světě. 

Reklama

Související témata:

Související články

Koupě bytu je stále zajímavou investicí

Rostoucí ceny regulovaného nájemného ve velkých městech, zejména v Praze, sice vytvářejí tlak na ceny tržních nájmů, avšak levné hypotéky stále převažují misku...

Banky zvyšují úroky u hypoték

Česká spořitelna, která je na počet klientů největším finančním ústavem v zemi, ve středu následovala své konkurenty a zvýšila úroky u hypotečních úvěrů....

Lidé nad 50 let mají zájem o hypotéky

Zájem o hypotéky roste podle bank i mezi lidmi nad 50 let, souvisí to s růstem hypotéčního trhu. Důvodem je prý snaha starších lidí zajistit si na stáří vhodné...

Výběr článků

Načítám