Hlavní obsah

Šumavský národní park: Materiál pro rozvoj oblasti se připravuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Národní park Šumava (NPŠ) a obce, které v něm leží pracují na společném plánu pro rozvoj oblasti. Hotový by mohl být na konci roku, pracuje na něm expertní skupina pro Šumavu. V ní spolupracuje 17 odborníků, starostů i podnikatelů.

Článek

NPŠ si od studie slibuje definici dalšího postupu rozšiřování zón s nejpřísnější ochranou přírody a plánu péče. Obce chtějí, aby obsahovala dost argumentů na rozvoj Šumavy. Mají se obnovovat opuštěná a hledat nová sídla bez zbytečného cestování. Šumava podle starosty Železné Rudy Michala Šnebergra  zaznamenala v posledních letech úbytek turistů 

Podnikatelé se bojí jít do rozvojových projektů i žádostí o peníze EU. Neví, zda při úbytku turistů splatí úvěry. Šumava se podle něj za 17 let více uzavřela a je z ní "stále více vojenský prostor, který nehlídají vojáci, ale ochranáři". Postoje NPŠ jsou brzdou ekonomického rozvoje a investoři tam nechtějí.

Národní park Šumava se spolupráci s obcemi nebrání. Foto: Novinky/Eva Rajlichová

Téměř 5000 obyvatel obcí uvnitř a na okraji parku stagnuje. Občas něco postaví, ale počet trvale žijících lidí klesá, jako například na Modravě.

Šumavu čeká zpracování územního plánu. Dokončovaná studie by měla být kompromisem mezi plánem péče určující stupeň ochrany přírody a územním plánem, který by měl říci, co lze v přírodě postavit. Silnice, penziony, lanovky a podobně. Obec, které park záměr neschválí, může díky studii argumentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám