Hlavní obsah

Zlín i Uherské Hradiště zvednou nájemné v městských bytech

Právo, Aleš Fuksa

O stovky korun více zaplatí obyvatelé městských bytů ve Zlíně. Od ledna příštího roku budou platit lidé žijící ve standardních bytech nájemné ve výši 40,98 koruny za metr čtvereční.

Článek

V současné době přitom platí 33,26 koruny. Například za byt o rozloze 70 metrů čtverečních tak budou muset připlatit 540 korun měsíčně. Informoval o tom náměstek primátorky Zlína Miroslav Kašný (KDU-ČSL). Uherskohradišťská radnice chce nájemné zvyšovat postupně do konce roku 2010.

Konečná suma za metr čtvereční bude činit 43,51 koruny. Peníze město využije na stále dražší údržbu bytového fondu. Novinářům to ve středu řekl místostarosta Stanislav Blaha.

Město nyní vlastní 1197 bytů, jen malé části z nich se zvyšování nájemného netýká.

Zlínská radnice zvolila postupné zvyšování nájemného

"Výše této ceny vychází ze zákona o jednostranném zvyšování nájmu a z koeficientu, který stanovilo ministerstvo pro místní rozvoj. Při jeho výpočtu zohledňovalo velikost města, počet jeho obyvatel a další aspekty," sdělil Kašný.

Jak dále uvedl, zvýšení se nebude týkat bytů, jejichž výstavba nebo dostavba byla povolena po 30. červnu 1993 a na jejichž financování byla obcím poskytnuta dotace ze státního rozpočtu nebo ze státních fondů na výstavbu nájemních bytů. "Ve Zlíně tedy nebudeme zvyšovat nájemné na Podlesí a na Slezské. Tam lidé již nyní platí za metr čtvereční 58,98 koruny," doplnil náměstek.

Zvýšení se netýká ani bytů v domech zvláštního určení, jejichž výstavba byla povolena před 30. červnem 1993.

"Jde například o domy s pečovatelskou službou. Vlnu zvyšujícího se nájemného tak nepocítí ani mládež žijící v Domě na půli cesty," poznamenal Kašný.

Reklama

Výběr článků

Načítám