Hlavní obsah

V Praze ubývá vhodných pozemků pro bytovou výstavbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S tím, jak ubývá parcel vhodných pro výstavbu bytových domů zejména v centru Prahy, roste tlak developerů. Tento vývoj je podle názoru realitní společnosti Mexx Reality v posledních měsících čím dál patrnější.

Článek

"V Praze je doslova hlad po volných pozemcích určených pro bytovou zástavbu," říká Marek Makový, ředitel developerského oddělení Mexx Reality. Zájem je jak o nestabilizované pozemky, tj. pozemky nezařazené do územního plánu, tak i o projekty před nebo dokonce se stavebním povolením.

"Projekty se už naprosto běžně prodávají v jakémkoliv stádiu přípravy," upřesňuje Makový a dodává, že nejdražší jsou právě ty před stavebním povolením. V těchto projektech se dají provést poslední zásahy dle představ nového majitele.

Naopak nejlevnější variantou jsou pozemky bez územního rozhodnutí. V současné době se díky stále silné poptávce po bytech prodávají dobře i pozemky bez statusu v územním plánu.

Developer v těchto případech počítá s vysokými náklady na patřičná administrativní povolení, ale to mu podle slov Makového kompenzuje nižší cena samotného pozemku. Ceny pozemků na okraji Prahy mohou v ojedinělých případech začínat i na tisícikorunové hranici, ale většinou se pohybují mezi dvěma až třemi tisíci korun za metr čtvereční.

Zcela jiná je situace v širším centru Prahy, kde se za pozemek s vypracovaným projektem platí desetitisíce za metr čtvereční. "V centru Prahy již prakticky nejsou volné vhodné prostory, proto se developeři přesouvají do širšího centra a do regionů mimo Prahu," říká Marek Makový.

Menší výnosy vyhánějí developery do jiných měst

Vysoké pořizovací ceny pozemků tlačí developery k menším výnosům, a proto se více začínají poohlížet po jiných městech. Největší zájem je po Praze o Ostravu, Plzeň, Hradec Králové a Brno. Kvůli nedostatku volných pozemků se začínají objevovat problémové projekty, které jsou buď příliš drahé nebo špatně realizované.

Podle slov Marka Makového přibývá bytů, které jsou i po dokončení neprodejné. Kromě špatných vnitřních dispozic je to způsobeno faktory, jako jsou nedostatečné možnosti parkování, nebo komplikovaná dopravní obslužnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám