Hlavní obsah

Brno:Stavba diskontu se nelíbí ekologům

BRNO/ŽABOVŘESKY

Ekologům se nezdá stavba diskontu v brněnské čtvrti Žabovřesky. Kritizují plán developera, který hodlá vedle kulturního domu Rubín postavit velké multifunkční centrum s diskontní prodejnou a parkovištěm. Stavbě by měla padnout za oběť alej stromů.

Článek

"Stromy jsou přitom mladé a zdravé, těsně vedle aleje vede navíc cyklostezka, " řekl Novinkám  ředitel Hnutí DUHA a žabovřeský zastupitel Petr Machálek (Strana zelených). Podle jeho názoru se také stavem stromů nikdo reálně nezabýval a rozhodnutí o kácení padlo víceméně od stolu.

Ekologové také argumentují tím, že v místě už supermarket je a výstavba dalšího tu není nutná. "Diskontní prodejna tady není potřeba, naopak by to mohlo v místě zvýšit automobilovou dopravu, narušit životní prostředí a negativně ovlivnit pohodu bydlení místních občanů," řekl Machálek.

Vedoucí žabovřeského stavebního úřadu Václav Havlík kritiku odmítl s tím, že developer naopak zkultivuje dnes zanedbané prostranství. Projekt také prý posuzoval krajský úřad i odbor životního prostředí brněnského magistrátu.

"Dali si jasné a tvrdé podmínky, které se budou respektovat," řekl Havlík. Střechu budoucí stavby by tak například měla pokrývat zeleň a veškeré stromy či keře, které kvůli stavbě budou muset zmizet, by měl investor nahradit. Do podzemí se také přesune trafostanice, která je na místě dnes.

Rozhodnutí zatím není definitivní

Stavební úřad městské části Brno-Žabovřesky zatím zbudování centra nepovolil, posuzuje žádost o územní rozhodnutí. Lidé z okolí prostranství, kde se má centrum stavět, mohou do 27. července posílat na úřad své připomínky.

Úředníci je posoudí a vydají rozhodnutí o umístění nebo neumístění stavby. Podle Petra Machálka se ale informace o řízení na internetových stránkách radnice vůbec neobjevily, byly jen na fyzické úřední desce.

"Hnutí Duha vznese k tomuto řízení připomínky. Pozemky patří brněnskému magistrátu, takže se budeme snažit i o změnu jeho stanoviska," řekl Novinkám Machálek.

Reklama

Související témata:

Související články

Privatizace bytů bude v Brně pokračovat

Tisíce Brňanů si budou od města moci nadále kupovat obecní byty, které obývají. Radní prodloužili platnost provizorních pravidel pro prodej.Politici se však...

Brno: Výměna bytů je obtížná

Brňané, kteří kvůli deregulaci chtějí měnit větší byt za menší, tvrdí, že je to obtížné. Zvýšeného nájemného se obávají především starší lidé s tím,...

Brno má novou strategii pro rozvoj

Zastupitelé z Brna v úterý schválili strategii rozvoje jihomoravské metropole pro následující roky. Její součástí jsou i návrhy na přestavbu brněnské...

Výběr článků

Načítám