Hlavní obsah

Olomouc: Vyšší půjčky z fondu rozvoje bydlení

– OLOMOUC

Olomoucká radnice zvýšila půjčky z fondu rozvoje bydlení (FRB). Seznam oprav, na něž bude půjčovat majitelům bytů a domů peníze z fondu rozvoje, byl rozšířen a částky, které lze z fondu čerpat, se zvýšily. Radnice tak chce oživit zájem o půjčky, který v posledních letech stagnoval.

Článek

Olomoučané si dosud mohli půjčit od města na obnovu a zateplení střechy a fasád, výměnu oken a dveří, zřízení topení, koupelny a dodatečné izolace domu proti vodě a na vybudování půdní vestavby a nástavby.

Nově si budou moci podle primátorova náměstka Jiřího Martináka požádat o peníze na výměnu podlah, rozvodů vody, elektřiny a plynu a na rekonstrukci či vybudování balkonů a lodžií. Radnice zatím poskytovala úvěry v rozmezí od 50 tisíc do 400 tisíc korun.

Nově od podzimu

Na podzim Olomouc poprvé vypíše výběrové řízení na poskytnutí půjček podle nových pravidel. Lidé budou moci půjčit až 600 000 korun. Vedení města dříve zvažovalo, že sníží pětiprocentní úrokovou sazbu. Radnice ale od změny upustila, a to kvůli vývoji úroků u bank. 

Kvůli klesajícímu zájmu lidí o půjčky z FRB změnil před časem pravidla poskytování úvěrů i Uničov. Tady se bude například z prostředků z FRB opravovat městský dům na Masarykově náměstí. Uničov zatím půjčoval peníze z fondu jen soukromým vlastníkům bytů a domů, teď se budou opravovat z těchto prostředků i městské budovy.

Prostějov ale například fond na podporu oprav bytů a domů kvůli malému zájmu zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Olomouc: Počet stavebních povolení roste

V Olomouckém kraji za první čtvrtletí roku 2007 vzrostl počet vydaných stavebních povolení, meziročně jde o téměř dvouprocentní nárůst. Celkově bylo vydáno...

Výběr článků

Načítám