Hlavní obsah

Převod armádních bytů v Praze narazil na odpor

Právo, Novinky, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dokud ministerstvo obrany převádělo bezplatně své nepotřebné služební byty na obce a města mimo Prahu, nikomu to nevadilo. Když se ale resort obrany rozhodl do konce srpna předložit vládě materiál, podle kterého by se na hlavní město bezúplatně převedlo na 1500 bytů, ozvala se nesouhlasně ministerstva financí a místního rozvoje.

Článek

Ministerstvo financí argumentuje tím, že hospodárnější pro stát by bylo byty prodat. "Nebylo možné se ztotožnit s údajem o hospodárnosti navrhovaných bezúplatných převodů, jestliže převážná většina bytového fondu zamýšleného k převodu do vlastnictví hlavního města se nachází v lukrativních lokalitách Prahy a jde o domy značné hodnoty - novostavby i domy po rekonstrukci. Obdobné domy jsou obvykle spíše předmětem komerčního prodeje i ze strany obcí," sdělil Právu Jakub Hass z příslušného ministerstva.

Ministerstvo pro místní rozvoj zas obranu varovalo před porušením evropského práva. "Podle něj obce jako pronajímatelé jsou podniky, takže bezplatný převod by mohl být nepovolenou veřejnou podporou," uvedla Jana Kozlíková z tiskového odboru ministerstva pro místní rozvoj.

S bezúplatným převodem nesouhlasí ani nájemníci, často zaměstnanci obrany a armády. "Na ministerstvo obrany jsme poslali petici, kterou podepsalo 90 procent nájemníků, kteří by chtěli byty odkoupit. Dostali jsme ale nicneříkající odpověď," řekla nájemnice ze Žižkova, která nechtěla být jmenována. Dodala, že se obávají, že pokud se dostanou do správy města, zvedne se jim nájem.

Armádní resort se chystá na převod

Přes tyto výhrady se chystá ministryně obrany Vlasta Parkanová vládě materiál k bezúplatnému převodu předložit. "Přestože k návrhu vznesly některé resorty připomínky, rozhodlo se tak ministerstvo obrany z důvodu rovného přístupu k nájemníkům v celé České republice," řekl Jan Pejšek z obrany.

Nejvíce bývalých armádních bytů v katastru Prahy je v Řepích (přes 400), dále například na Žižkově, v Čimicích, ve Strašnicích, Vinoři nebo v Kostelci nad Černými lesy. Armáda měla celkem 8500 služebních bytů rozesetých po celé republice.

V roce 2004 se ministerstvo rozhodlo osm tisíc bytů bezplatně převést na obce. Vláda zatím schválila bez připomínek převod téměř šesti tisíc bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám