Hlavní obsah

Poptávka po sluneční energii stoupá

Novinky, ČTK, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VRBNO POD PRADĚDEM

Kvůli rostoucí poptávce po sluneční energii chce vrbenská společnost T.W.I. zdvojnásobit svou produkci solárních kolektorů. Loni jí vzrostl odbyt solární techniky meziročně o 30 procent, zájem odběratelů nyní převyšuje v sezonních špičkách výrobní kapacity firmy.

Článek

Firma proto chystá výstavbu dvou nových hal, jedna z nich bude určena na výrobu a druhá na skladování nových produktů. Vyplývá to ze záměru firmy zveřejněného v databázi EIA. "Poptávka klíčových odběratelů stoupá a kopíruje neustále rostoucí evropský trend. Na základě marketingového průzkumu očekáváme do čtyř let navýšení výroby o 100 procent," uvádí se v oznámení.

Firma do čtyř let očekává nárůst výroby o 100 procent. Předpokládá se totiž, že vlna popularity sluneční energie přijde brzy ze západní Evropy i do ČR. Vrbenská společnost dnes exportuje přes 80 procent svých solárních produktů. Zatím hlavně do zemí Evropské unie.

Solární energie má budoucnost

Solární energie se získává ze slunečních paprsků. Dá se velice dobře využívat, překážku jsou pouze vysoké počáteční náklady a zatím relativně malá účinnost. Po zlepšení technologií se ale podle odborníků stane v budoucnu velmi důležitým obnovitelným zdrojem energie.

Podle informací Agentury pro podporu obnovitelných zdrojů energie lze na území České republiky energii slunečního záření dobře využít. Celková doba slunečního svitu (bez oblačnosti) je od 1400 do 1700 hod/rok. Na plochu jednoho čtverečního metru dopadne ročně průměrně 1100 kWh energie.

Při dobré účinnosti solárního systému se dá získat z poměrně malé plochy (podstatně menší než je střecha rodinného domku) poměrně velký výkon. Solární zařízení se ale musí zapojit paralelně s jiným tepelným zdrojem (např. kotel na plyn či elektřinu). To je nezbytné  pro případy, kdy Slunce nesvítí  nebo je jeho svitu málo.

Reklama

Výběr článků

Načítám