Hlavní obsah

Prodloužení výjimky na DPH pro Česko zatím bez výsledku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

V otázce prodloužení výjimky na sníženou sazbu DPH na výstavbu nových bytů v ČR evropská komise ještě nerozhodla. Konečné rozhodnutí zřejmě padne později. O návrhu měli původně hlasovat eurokomisaři, ale komise ho přesunula do tzv. písemné procedury. Ta se uzavře ve čtvrtek.

Článek

Podle původních očekávání měl Brusel prodloužit výjimku, která končí v závěru letošního roku, až do roku 2010. Konec písemné procedury ale  neznamená, že by se výjimka prodloužila automaticky. Definitivní rozhodnutí zazní po jednání ministrů financí EU až na podzim.

Největší překážkou by mohlo být samotné hlasování na jednání ministrů financí. V daňových otázkách je třeba souhlas všech členských zemí EU. Češi tak budou muset přesvědčit všechny země, aby pro prodloužení výjimky hlasovaly. A řada z nich není přílišným výjimkám nakloněna.

Prodloužení výjimky o pár let by odvrátilo předpokládané zdražení bytů, s kterým se po zvýšení DPH počítalo.

I v případě, že EU výjimku pro česko prodlouží, zdražení nového bydlení jeho obyvatelé pocítí. A to v případě, kdyby čeští poslanci odhlasovali reformu veřejných financí, v jejím důsledku by se měla zvýšit daňová sazba u snížené DPH ze současných pěti na devět procent

Reklama

Související články

Česko bude mít dál nižší DPH na bydlení

Evropská komise začátkem července prodlouží Česku výjimku na sníženou, pětiprocentní sazbu DPH na výstavbu bytů do roku 2010. Komisaři by o prodloužení výjimky...

Výběr článků

Načítám