Hlavní obsah

Privatizace bytů v Praze 7 se pohnula

Právo, Novinky, Karolína Kudynová
PRAHA

Privatizace téměř tisícovky bytů v Praze 7 se po mnoha měsících konečně rozhýbala. Stovky místních obyvatel si tak ke konci letošního roku koupí od městské části byt do osobního vlastnictví.

Článek

Radnice původně slibovala, že privatizace skončí již v prosinci loňského roku. Několik bytů k dnešnímu dni sice majitele má, ve fázi podepsaných kupních smluv je deset bytů, stovky dalších ale na odkup stále čekají.  

Podle mluvčího Prahy 7 Martina Vokuše se zhruba 130 smluv schválených zastupitelstvem připravuje k podpisu, stejný počet již rada schválila. Asi 290 dalších závazných nabídek na koupi bytu Praha 7 přijala a na dalších asi 350 nabídek čeká.

Privatizace se zdržovala hlavně kvůli záměru radnice vestavět do některých domů půdní byty. Firma, se kterou radnice v prosinci roku 2003 uzavřela na tuto práci smlouvu, však celý proces zdržela.

Cena se nezmění

"Firma Plugget postupovala při výstavbě půdních bytů liknavě. První stavební povolení na výstavbu dvou bytů v domě v Háji 35 nabylo právní moci až téměř po dvou letech, v září 2005. Přitom původně bylo vytipováno k rekonstrukci 81 domů. Privatizace bytů se tak zdržela, proto Praha 7 změnila s firmou smlouvu. Ta nyní opraví jen 47 domů," řekl mluvčí sedmé městské části.

V březnu změnila Praha 7 podmínky probíhající privatizace, aby proces urychlila. Nebude s prodejem bytů čekat do doby, kdy firma půdní vestavby dokončí.

"Pro občany je asi nejpodstatnější to, že radnice prodá byty i v domech, kde se už půdní vestavby začaly stavět, bez ohledu na to, do jaké míry jsou rozestavěné. Při prodeji bytu je oceněn současný stav budovy bez plánovaných půdních vestaveb. Privatizace tak by měla být dokončena koncem letošního roku," uvedl Vokuš.

Problémy v komunikaci

Ještě vloni v prosinci čekalo na koupi zhruba devět set bytů. Někteří lidé se vlastního bydlení dočkali, mnozí ale stále žijí v nejistotě, často také kvůli nejasné komunikaci ze strany úřadu.

"Před dvěma a půl roku nám vyměřili cenu bytu. Šli jsme podepsat kupní smlouvu. Pak nám ale řekli, že neplatí. Vzali jsme si na byt úvěr, hypotéky. Pak se rozhodlo, že se do domů zabudují půdní nástavby, a teprve pak se nám nabídnou byty k prodeji. Pokaždé se říká něco jiného. Žijeme v nejistotě už skoro deset let. Pořád čekáme a nevíme, co bude. Hlavně že nám od června zdražili o 30 procent nájem, to jim jde rychle," říká Jarmila Voráčková z Prahy 7.

Praha 7 ale tvrdí, že nyní byli všichni nájemníci vyrozuměni dopisem a privatizace bude dovedena do konečné fáze. "Lidé dostali závazné nabídky. Chápeme, že to pro ně byla již tak velká nepříjemnost, že museli dlouho čekat, a tak mohou počítat, že cena uvedena v původní smlouvě se nezmění. Minimální cena za metr čtvereční plochy jednoho bytu je 15 tisíc korun." řekl Vokuš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám