Hlavní obsah

Nové nákupní centrum v Praze

PRAHA

Na místě bývalé pankrácké tržnice vyroste nový chrám konzumu, který však namísto původních nízkopříjmových skupin zákazníků ocení spíše příslušníci středních a vyšších příjmových skupin. Arkády Pankrác uvítají první zákazníky na podzim příštího roku.

Článek

Hlavním obchodním artiklem nebudou potraviny - i když v podzemí centra bude supermarket, ale móda. Oděvy zaujmou plných 52% prodejní plochy, zatímco potraviny jen 10%. Počítá se i s prodejem elektrospotřebičů (14%) a pochopitelně s nezbytnou gastronomií (6%).

Investice o objemu 100 miliónů eur (tři miliardy korun), jejíž základní kámen byl položen minulý týden, přinese podle Josefa Tobeka z developerské společnosti ECE i 2000 nových pracovních míst. S prodejní plochou 45 000 m2 a přibližně 140 obchody budou Arkády Pankrác nákupní atrakcí - a to nejen pro obyvatele největší městské části Prahy 4.

Nové dálniční nájezdy

Pro Prahu 4 přinese tato investice celou řadu výhod. V souvislosti se stavbou komplexu Arkády Pankrác se rozšíří silniční spojení mezi takzvaným pankráckým Pentagonem a pražskou magistrálou.

Mezi ulicemi Hvězdova a Na Strži přibude k magistrále nový jízdní pruh a obě ulice budou na magistrálu napojeny nájezdy. Tím se výrazně zlepší dopravní situace v této městské části. Praha 4 tak získá živé tržiště se širokou nabídkou obchodů s módou, s kavárnami, restauracemi a řadou dalších služeb.

Přístup autem i metrem

Arkády Pankrác nabídnou zákazníkům zhruba 1100 parkovacích míst v dvoupodlažním parkovišti na střeše, krytém pouze pergolou porostlou zelení. Podle průzkumů parkování na střeše preferují především ženské řidičky, kterým psychologicky nevyhovují úzké kóje a nízké stropy podzemního parkingu.

Uživatelé veřejné dopravy zase ocení, že přímo do galerie bude ústit východ z metra. Hned v sousedství je také zastávka několika autobusových linek. Pokud jde o architektonické provedení, půjde o stavbu v moderním stylu, která se harmonicky začlení mezi ostatní budovy v areálu takzvaného Pentagonu.

Velké skleněné plochy otevřou galerii okolí a budou působit vzdušně a transparentně. Kromě Arkád Pankrác se rovněž plánuje výstavba kancelářské věže s moderními a flexibilními kancelářskými plochami, která bude na nákupní galerii navazovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám