Hlavní obsah

Praha je pro cizince dražší než některá americká města

Právo, Novinky, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Život cizinců, kteří pracují v metropoli, je podle nedávno sestaveného žebříčku světové personální agentury Mercer nákladnější než například ve velkých amerických městech včetně Washingtonu D. C. Některé světové společnosti proto zvažují, zda své vrcholné manažery nepřestěhují "do levnějšího".

Článek

Tato cesta ale překvapivě nevede na východ. Podle pořadí žebříčku je na jasném prvním místě Moskva, o osmnáct příček výše než Praha je dokonce i slovenská metropole Bratislava. V první desítce měst, kde jsou vysoké životní náklady, je dále vedle Londýna a dalších evropských měst například i Soul, Hongkong či Tokio. Praha je v žebříčku na 49. místě, o příčku výše než vloni, Washington D. C. až pětaosmdesátý.

"Je pravda, že tu pro cizince začíná být život poměrně drahý, vedle běžných nákladů na kulturu či na dopravu, které ovlivňuje sílící koruna vůči dolaru a euru, je největší zátěž bydlení," potvrdil analytik Jan Malíček. Náklady proto rostou zejména cizincům z dolarových firem.

Podle několika pražských realitních kanceláří se očekává další růst cen nájmů, navíc pokračuje i uvolňování regulovaného nájemného v obecních bytech. "Spolu to příliš nesouvisí, jelikož v obecních bytech většinou špičkoví manažeři nebydlí, vybírají si spíše luxusní nájemní byty v exkluzivních lokalitách," podotkl jeden z makléřů.

Ceny v takových bytech šplhají podle něj daleko přes desetinásobek cen v obecních bytech. Podle údajů agentury Mercer platí manažeři v Praze za bydlení běžně za větší dvoupokojový byt přes 1000 eur měsíčně (asi 30 tisíc korun), někdy však i o polovinu více.

Moskva versus Sofia

"Pro cizince je tu bydlení přibližně stejně drahé jako v odpovídajícím bytě v Berlíně," řekl Malíček. Nájemné v Moskvě může podle něj dosáhnout až trojnásobku této ceny.

Nejlevnější metropolí v Evropě je bulharská Sofia, na světě je to pak paraguayský Asunción. Podle britského manažera Thomase Cromwella, který v Praze pracuje již několik let pro jednu z nadnárodních společností, se ale žádné stěhování nechystá. "Nemám náznaky, že by mě chtěli někam stěhovat, firma tu má kompletní zázemí," řekl Cromwell.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám