Hlavní obsah

V Karviné protestovaly stovky lidí kvůli ceně bytů

Právo, Novinky, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Téměř tisícovka lidí v úterý protestovala přímo na zasedání městského zastupitelstva v Karviné kvůli chystané privatizaci domů. Během bouřlivého jednání musel primátor Tomáš Hanzel (ČSSD) několikrát krotit vášně diskutujících občanů. Zastupitelé nakonec připravený prodej sedmi tisíc bytů kvůli protestům nájemníků odložili.

Článek

Lidem se nejvíce nelíbila cena, za jakou příbytky měli získat. "Proč nám je chcete prodat za dva tisíce korun za metr, když před pěti lety byla cena 600 korun. Chceme je za ceny, za jaké se prodávaly dříve," prohlásil jeden z obyvatel města.

Na zasedání chvílemi panovala velmi napjatá atmosféra. Lidé často okřikovali a pískali na radní, kteří se ujali slova. Naopak samotní diskutující z řad nájemníků sklízeli většinou bouřlivý potlesk. Primátor několikrát pohrozil, že pokud se jednání nezklidní, tak ho bude muset přerušit.

Protestující lidé argumentovali, že některé paneláky jsou staré 40 let a jsou nyní v dezolátním stavu. "Vy nám chcete prodat domy, které jsou neudržované," hřímali. Starší lidé mají obavy, že se budou muset kvůli zaplacení bytu a následným opravám zadlužit.

Nájemníci proto požadovali, aby šlo město s cenou za byty dolů. "Řada lidí v Karviné je bez práce, žije zde hodně důchodců, kteří nemají peníze," upozornili další diskutující.

Privatizace se zatím odkládá

Primátor Hanzel v diskusi uvedl, že se magistrát snažil najít rozumnou cenu, v žádném případě ne likvidační. Například za klasický byt 2+1 by se cena při dvou tisících za metr pohybovala kolem 100 tisíc korun. "Byty jsou vlastně městským majetkem, patří všem obyvatelům, ne jenom těm, kteří v nich bydlí a mají nájemní smlouvu. Proto nemůžeme zvýhodnit pouze jednu skupinu obyvatel," prohlásil k možnosti snížit cenu.

Pokud se podle něho byty neprodají, tak si bude muset vzít město na jejich opravu miliónové úvěry, a tím pádem výrazně zvednout nájemné.

Nakonec se po bouřlivé debatě postavili proti privatizace za současných podmínek opoziční zastupitelé KSČM. Zástupci radniční koalice ČSSD a ODS poté prohlásili, že když s prodejem nesouhlasí všechny strany, tak se zatím privatizace odloží.

Město nakonec nechalo ve hře možnost, že by část domů prodalo společnosti RPG Real Estate, která vlastní byty OKD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám