Hlavní obsah

Brno: Výměna bytů je obtížná

BRNO

Brňané, kteří kvůli deregulaci chtějí měnit větší byt za menší, tvrdí, že je to obtížné. Zvýšeného nájemného se obávají především starší lidé s tím, že by jej nemuseli být schopni zaplatit.

Článek

Nájemné by se mělo zvyšovat v některých částech Brna až o třetinu. Po skončení deregulace by nájemníci v nejlukrativnější části Brna měli platit za metr čtvereční měsíčně více než 80 korun. 

Za nájemné za byt první kategorie o velikosti 68 metrů čtverečních by tak v roce 2010 měli zaplatit téměř 5500 korun. Tržní nájemné je však podle odborníků už dnes vyšší, v průměru se blíží deseti tisícům korun.

Podle Světlany Pernicové z brněnského magistrátu ale nájemníkům v bytech, které vlastní soukromníci, nic jiného než snaha o výměnu nezbývá.

O obecní byt žádat nemohou, protože většinou mají uzavřenu smlouvu na dobu neurčitou. Úřad by jim prý mohl pomoci, až kdyby dospěli do důchodového věku. Pak by se mohli ucházet o bydlení v bytě se zvláštním určením. Takových bytů se ale v Brně pro nové nájemníky uvolňuje minimum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám