Hlavní obsah

O hypotéce uvažuje do budoucna více než pětina Čechů

PRAHA

Více než pětina Čechů uvažuje do budoucna o sjednání hypotečního úvěru, a více než polovina z nich jej chce využít na koupi bytu, asi čtvrtina plánuje pořízení domu. Největší zájem o vlastní hypotéku mají lidé do devětadvaceti let.

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který provedla společnost Factum Invenio. Současnou nabídku hypoték hodnotí dvě třetiny lidí jako dostatečnou. Podporu hypoték ze strany státu ovšem hodnotí jako dostačující jen dvě pětiny obyvatel.

"V letošním roce za Českou spořitelnu očekáváme úspěšný rok - meziroční nárůst privátních hypoték zhruba o 40 % oproti roku 2006, a to i přes očekávaný mírný nárůst úrokových sazeb v druhém pololetí roku," řekl Novinkám Pavel Kühn, zástupce ředitele úseku pro hypoteční bankovnictví České spořitelny. Další pobídkou pro pořízení vlastního bydlení bude podle něj i pokračující deregulace nájmů a úpravy DPH na stavební práce.  

Vlastní bydlení si chce do budoucna pořídit téměř čtvrtina Čechů, největší zájem mají hlavně mladí do 29 let. "Zájem o koupi vlastnického bydlení je více než v polovině případů dán rodinnými důvody, které hrají velkou roli hlavně u lidí žijících na Moravě," uvádí průzkum.

Do vlastního

Významným impulzem je také podle výsledků průzkumu snaha přestěhovat se z nájemního do vlastního bydlení. Hlavním kritériem, které zohledňuje více než 60 procent respondentů, je cena nemovitosti.

Více než čtvrtina lidí by se ovšem rozhodovala na prvním místě podle lokality. Ta je důležitá hlavně pro lidi s vysokoškolským vzděláním a  vyššími příjmy. Při výběru lokality nejvíce oceňují kvalitní životní prostředí a dostupnost hromadnou dopravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám