Hlavní obsah

V Pardubicích přitvrdí při privatizaci bytů

Právo, Novinky, Zbeněk Seiner
PARDUBICE

Novou etapu privatizace městského bytového fondu připravují pardubičtí radní. Záměr zakotvili v právě vydaném programovém prohlášení rady a na prvním podzimním jednání zastupitelstva chtějí hovořit už o číslech. Své představy zatím neprozrazují, ale naznačují, že přitvrdí.

Článek

"Nové podmínky privatizace budou reflektovat současný stav na trhu s byty," informoval z úterního večerního jednání rady města Michal Zítko, vedoucí kanceláře pardubického primátora.

Primátor Jaroslav Deml (ODS) připustil, že další kolo privatizace bude spuštěno i proto, aby se vylepšil rozpočet města v kapitole kapitálových příjmů.

"Privatizovat budeme na úplně jiném principu než doposud. Především chceme ukončit současný styl privatizace, který byl vytvořen v polovině 90. let minulého století. Ani ceny nastavené v těch letech neodpovídají dnešnímu trhu s byty," řekl Michal Koláček (nezávislý), náměstek pardubického primátora. Připustil, že ceny budou vycházet z aktuálních odhadů. Mohly by být klidně dvojnásobné proti dnešním, i vyšší.

Protestů se nebojí

Pardubičtí radní se neobávají masových veřejných protestů. "Ještě za stávajících pravidel dokončíme už probíhající privatizace. Kdo chtěl byt odkoupit, měl tu možnost," pokrčil rameny Koláček.

Připustil, že byly a jsou městské domy, kde pravidla určená zastupitelstvem neumožnila privatizaci. Město má dnes proto ještě asi 3500 bytů. Šance odkoupit je ve výhodných cenách od 90 tisíc korun do čtvrt miliónu korun skončí, pokud zastupitelstvo na podzim nová pravidla a nové ceny schválí.

Náměstek Koláček odhaduje, že další kolo privatizace by mohlo snížit současný počet městských bytů na polovinu. "O množství bude jednat zastupitelstvo, můj odhad je, že by městu měly zůstat tisíc až dva tisíce bytů," řekl Koláček. "Doposud platilo pravidlo, že příjmy z privatizace bytů se vracely okamžitě do bytového fondu města, to by mělo být i nadále," upozornil Deml na to, že údržba bytů je stále dražší. S postupující deregulací nájmů se však město zříká rostoucích příjmů z nájemného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám