Hlavní obsah

Od prázdnin se v Mostě nebude platit za odpad

– MOST
Právo, Novinky, Šárka Tonarová

Červen je posledním měsícem, v němž obyvatelé severočeského Mostu platí za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Po 1. červenci se poplatky ruší. Kdo má předplaceno, dostane své peníze zpátky.

Článek

Informovala o tom informovala mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. "O vrácení záloh musí každý poplatník požádat, a týká se to i dětí. Za nezletilé podávají žádost jejich zákonní zástupci. Vracejí se přeplatky vyšší než 50 korun a žadatel nesmí mít dluh. Vedení města žádá občany, aby se o pohledávky hlásili až po 1. září," uvedla.

Dosud platil každý občan 41 korun měsíčně, a to včetně nejmenších dětí. Zrušením poplatku ušetří například čtyřčlenná rodina ročně 1968 korun. Příjmy městské pokladny jen letos poklesnou kvůli odpadu zdarma asi o 16,5 miliónu korun.

Další peníze bude stát bezplatná přeprava školáků do patnácti let. Ti budou po městě hromadnou dopravou cestovat zdarma od letošního září, a to po celý rok s výjimkou letních měsíců. Město počítá s tím, že ho přeprava školáků přijde na 3,5 miliónu ročně.

Mostecká ČSSD se na minulém jednání městského zastupitelstva pokusila rozšířit bezplatnou přepravu i na středoškoláky, ale nebyla úspěšná. Ve hře zatím zůstává možnost, že se sníží věk pro zvýhodněnou přepravu penzistů ze sedmdesáti na pětašedesát let. Zrušením poplatků plní Sdružení Mostečané Mostu předvolební sliby.

Otázky kolem privatizace bytového fondu

Zbývá ještě zajistit snížení cen za teplo a teplou užitkovou vodu a pokračování privatizace bytového fondu za podmínek výhodných pro nájemníky. Těm se nelíbila zejména cena, za kterou před dvěma lety začala městská společnost Mostecká bytová (MB) privatizovat zbytek bytového fondu. Vyšplhala se totiž na 2700 až 3300 korun za metr čtvereční.

Před vznikem firmy platili uživatelé bytů jen 480 korun za metr čtvereční. Částka za šedesátimetrový byt tak stoupla z 30 tisíc na bezmála 200 tisíc. V první vlně prodal Most čtrnáct tisíc bytů z celkem jedenadvaceti tisíc. Nájemníci zbývajících bytů se dožadují stejných podmínek privatizace, jaké měli jejich sousedé.

Kroky koalice SMM a KSČM kritizují opoziční zastupitelé za ODS a ČSSD. Poukazují na to, že zrušením poplatků přijde město o milióny korun, které se mohly investovat do rozvoje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám