Hlavní obsah

Palác Svět v Libni stále čeká na opravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Palác Svět v Praze 8 stále chátrá. Dům na Elznicově náměstí, který vešel v díle Bohumila Hrabala do dějin české literatury, patří už devět let italské společnosti Crispino nemovitosti.

Článek

Podle mluvčí  radnice Prahy 8 Heleny Šmídové nejsou k dispozici žádné zprávy o tom, že by se s domem něco dělo. Město podle Šmídové nemůže do věci zasahovat, protože dům je majetkem soukromé společnosti. 

Společnost Crispino přišla do kontaktu s radnicí naposledy loni v létě, když radním ukázala studii na obnovu paláce. Tu později radní schválili.Ve spodních patrech by podle studie měly být prodejní plochy, restaurace a kavárna, v horních patrech byty.

Historie Světa

Palác Svět vybudoval ve 30. letech minulého století stavitel František Havlena. Své jméno získala budova po majiteli Janu Světovi. Jde o unikátní stavbu, protože základy budovy jsou pod úrovní hladiny spodní vody ve vaně z olova.

V suterénu kdysi býval biograf Svět, v přízemí prostorný bufet, v prvním patře knihovna, restaurace a kavárna s terasou, v horních patrech byty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám